• hr
  • en
  • de
  • it

Za rad s većim PDV-om skroz nespremni

Kada je prošlog tjedna Hrvatski sabor usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u, po kojima će turističke agencije na agencijsku proviziju za usluge smještaja PDV plaćati po stopi od 25 posto umjesto dosadašnjih 10 posto, a za aranžmane unutar EU-a će se marža oporezovati također po stopi od 25 posto, za oko 900 putničkih agencija u Hrvatskoj to znači bitne promjene u odnosu na dosadašnji način rada.
No, o njima će većina agencijskih djelatnika više doznati tek tjedan dana uoči stupanja na snagu te odredbe! Naime, UHPA u suradnji s Poreznom upravom i Ministarstvom financija od danas organizira niz seminara u Zagrebu, Splitu i Rijeci kako bi članove upoznala s promjenama koje im donosi zakon čija primjena počinje prvog dana srpnja.
Ulaskom u Europsku uniju mijenjaju se tako dosadašnja pravila poslovanja za turističke agencije, jer propisi EU-a ne dopuštaju primjenu sniženih stopa PDV-a za agencije kakve su do sada bile na snazi u Hrvatskoj. Iako je UHPA o tome davno obavijestila svoje članice i od nadležnih financijskih institucija pokušala ubrzati edukaciju svojih članica kako bi spremne dočekale primjenu nove stope, to se nije uspjelo sve dok Sabor i formalno nije izglasao Zakon prošli tjedan.
Tako će praktično tjedan dana prije početka primjene nove stope PDV-a, agenti biti educirani o tome kako će to napraviti. Kako se radi o usklađivanju poreznog sustava s onim u zemljama članicama EU-a, Hrvatska i nije imala puno manevarskog prostora za neka druga rješenja, a najčešće pitanje koje se postavlja u vezi s novom stopom PDV-a za agencijsko poslovanje jest: hoće li zbog toga poskupjeti neke usluge u turizmu ove godine.
Na to pitanje profesionalci odgovaraju kako bi mogli poskupjeti aranžmani iz Hrvatske za zemlje na području EU-a, dok se cijene aranžmana za destinacije izvan EU-a ne bi trebale mijenjati. Međutim, agencijska zarada mogla bi, procjenjuje se, zbog toga biti za 15 posto manja, jer se cijene ugovorene lani za ovu sezonu više ne mogu korigirati. Dogodine je, međutim, zbog 25-postotnog PDV-a sasvim realno očekivati i veće cijene usluga turističkih agencija u Hrvatskoj.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr