• hr
  • en
  • de
  • it

Za odmor u Hrvatskoj većina štedjela godinu dana

U godišnjem turističkom kvantitativnom istraživanju o navikama turista i turističkim trendovima u Hrvatskoj Visa Inc. je objavila da je većina turista (njih 93 posto) za odmor koji su proveli u Hrvatskoj štedjela do godinu dana.
Visa je istraživanje provela na dvjesto stranih turista oba spola u dobi između 19 i 55 godina, u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu tijekom kolovoza ove godine. Istraživanje je pokazalo zanimljive trendove: žene troše manje kao i mlađi od 30 godina, a većina ih Hrvatsku ne smatra skupljom u odnosu na druge mediteranske zemlje u okruženju; trećina ispitanika (35 posto) je odlučila posjetiti Hrvatsku na temelju preporuke člana obitelji ili prijatelja.
Zanimljivo je da je 64 posto ispitanika potvrdilo da su za odmor u Hrvatskoj štedjeli, što je za 8 posto više no u odnosu na lani. 38 posto ih je štedjelo posljednjih šest mjeseci, 38 posto je štedjelo oko pola godine, dok je 17 posto inozemnih turista štedjelo do godine dana.
Čak polovica stranih posjetitelja je u Hrvatsku došla zrakoplovom, a 16 posto njih manjak zračnih luka smatra nedostatkom koji bi se trebao popraviti. Istraživanje je također pokazalo da čak 71 posto turista u Hrvatsku dolazi u vlastitom aranžmanu, dok tek 23 posto dolazi putem turističkih agencija. Polovica ostaje u Hrvatskoj između četiri i deset dana (49 posto), a značajan broj turista ostaje i do tri tjedna (29 posto).
Da planira potrošiti isti iznos kao i prošle godine odgovorilo je 40 posto ispitanih, a gotovo trećina planira potrošiti i više (27 posto), dok manje planira potrošiti tek 19 posto ispitanih turista. Njih 58 posto je i ovo ljeto planiralo potrošiti do 50 eura na dan bez troškova smještaja. Četvrtina turista troši između 50 i 100 eura dnevno, dok samo 8 posto njih planira potrošiti iznad 100 eura.
Privatni i hotelski smještaj je podjednako popularan među stranim turistima, dok ih 9 posto odsjeda u kampovima. Čak 54 posto inozemnih turista se hrani u restoranima, a 19 posto ih pritom plaća karticama. U trgovačkim lancima hranu kupuje trećina gostiju (33 posto),a kao najpopularnija platna kartica među inozemnim gostima je i dalje Visa s udjelom od 42 posto za plaćanje smještaja i zabavnih sadržaja. Male trgovine su zanimljivije većini turista (29 posto), no značajan je i interes za velikim trgovačkim centrima (27 posto).
Prekrasnu hrvatsku prirodu i dalje većina turista smatra najatraktivnijom u Hrvatskoj (47 posto), a samo 19 posto ih je zadovoljno ponudom zabavnih sadržaja (noćni život, festivali, zabave). Mnogi smatraju da bi Hrvatskoj trebalo više klubova (35 posto), bolji javni prijevoz (27 posto), jeftiniji taksiji (24 posto), bolji izbor restorana (18 posto), više zračnih luka (16 posto), ali i rasprostranjenije prihvaćanje platnih kartica (12 posto). Ivana Janković, Liderpress

Izvor: www.hic.hr