• hr
  • en
  • de
  • it

Za obavijest o promjeni broja potrošili oko 2000 kuna

Namjera dužnosnika Ministarstva pomorstva da sve zainteresirane službe, ustanove, tvrtke i medije obavijeste o promjeni telefonskog broja Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, ni po čemu ne bi bila sporna da službeni dopis o tome na više od 180 adresa nisu uputili - poštom.
U doba suvremenih komunikacija koje su, da apsurd bude veći, dio resora spomenutog ministarstva, na zagrebačkom Prisavlju su se odlučili za "klasični" oblik dostave dokumenta koji je svim "ustrojstvenim jedinicama, suradnicima i poslovnim partnerima" mogao brzo i potpuno besplatno biti poslan elektroničkom poštom ili telefaksom.
Nasuprot tome, izabrani je način slanja koštao porezne obveznike oko 1700 kuna, jer Hrvatska pošta naplaćuje 9,50 kuna za svaku preporučenu pošiljku lakšu od 50 grama, a tome treba dodati i omotnice te potrošeni papir. U oči neizostavno upada i ljepljivom trakom zalijepljena tiskana adresa svakog primatelja. Sve nas je to vratilo u neka pomalo zaboravljena i svakako manje stresna vremena kada su različite pošiljke danima putovale prema odredištu, a internet i e-mailovi bili samo u planovima svojih stvaratelja.
No, suvremeni ritam života ne dopušta izbore poput opisanog, pa makar bila riječ o važnom dopisu koji, konkretno, potpisuje Perica Šolić, pomoćnik ministra zadužen za sigurnost plovidbe. Premda smo iz krugova bliskih Ministarstvu pomorstva doznali kako su nadležni ubrzo nakon slanja obavijesti shvatili da su napravili propust i cijelu situaciju mogli znatno jednostavnije riješiti, poruka javnosti je poslana, a potrošen je i iznos nečije mirovine. Iz resornog ministarstva poručili su nam kako su se za slanje obavijesti poštom na više od 180 adresa odlučili zbog važnosti dopisa.
- Riječ je o službenom dokumentu čiji je sadržaj iznimno važan za sigurnost plovidbe, posebice tijekom turističke sezone kada Jadranom plove brojni nautičari. Željeli smo sve naše partnere obavijestiti o promjeni pozivnog broja Nacionalne središnjice - kazali su nam u Ministarstvu pomorstva.

195 umjesto 9155
Iz dopisa je važno istaknuti da se hitan kontakt s Nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci može ostvariti pozivom na broj 195. Dosadašnji broj - 9155 - ostat će aktivan sve do 13. veljače 2013. godine, poručuju iz resornog ministarstva.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr