• hr
  • en
  • de
  • it

Za nautičare 30 kuna po "grlu" dan na Lastovu

Tko bi reko čuda da se dese, pa da na Lastovu u ruke domaćih, na upravljanje, nakon dugih 20 godina traženja, dođu atraktivne zone i objekti iz sastava bivše JNA. Eto, dogodilo se i to, Jurjeva luka i uvala Kremena, te vojni kompleks Maršalka nakon lastovskih posjeta premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića, vraćaju se doma. Svojima, otočanima, na traženje bogatog investitora...
I taman kada smo promislili da nas čeka slavljenički tekst, s Lastova stiže apel, zovu nas u pomoć, spominju opću narodnu bunu koja se sprema iza brda, priču u stilu ‘Sjaši Kurta, da uzjaši Murta', diskriminaciju, opasnost što bi mogla uništiti razvitak i život ovog dalekog otoka.
- Nešto se loše događa, dođite što prije na otok, Lastovo treba novinare. Dosta nam je života u žici, postali smo taoci Parka prirode koji od nas želi napraviti ljudske eksponate na ZOO otoku Parka prirode - alarmira Marčelino Simić, općinski donačelnik i najveći otočni privrednik, tvrdeći kako je problem zakuhao Park prirode Lastovsko otočje, koji skrbi o zaštićenom akvatoriju ovoga kraja.
Krećemo na jug, na putovanje Jadrolinijim trajektom koje traje malo manje od šest sati, na turu što četveročlanu obitelj s povratnom kartom do Splita, s uključenim vozilom, od 1. lipnja košta oko 1500 kuna.
U uredu načelnika općine Lastovo Lea Katića saznajemo bit problema: Park prirode ove je godine podigao cijenu dnevne karte za jahtaše za 20 posto. Skočila je ona s dosadašnjih 25 na 30 kuna, koliko svaki dan treba platiti svaki turist koji u Park u privatnom aranžmanu uđe brodom, gumenjakom, jahtom... Izuzeti su samo oni koji stižu katamaranom i trajektom.
- To je direktni udar na lastovski turizam. Nismo mi protiv naplaćivanja ulaznica, ali ne može cijeli otok biti Park prirode. Tražimo da se određene zone, turističke i one s naseljima u kojima se odvija gospodarski razvoj, izuzmu iz Parka. Neka rendžeri naplaćuju ulaznicu u ostalim uvalama, to da. Ali na ovakav način se radi velika šteta. Od početka je sve ovo bilo krivo zamišljeno - kaže načelnik Katić.
Donačelnik Marčelino Simić još je rigidnijeg stava, za rendžere Parka koji s nekoliko brzih brodova patroliraju otočjem vrebajući i zaustavljajući goste, posebice one, veli, na vezu pred njegovim restoranom "Porto Rosso" u Skrivenoj luci, tvrdi da se ponašaju kao gladni čaglji. Kaže kako nemilosrdno zaskaču jahtaše, gnjave ih stalnim ophodnjama, ne daju im mira svojim dolascima.
- Nečuvena je diskriminacija da nautičari plaćaju, a ostali ne. To je protuzakonita odluka koja se provodi osam godina. Tko ima pravo dijeliti ljude s obzirom na način kako dolaze na otok? Najgore će uslijediti onog trena kada se uvede jedinstvena karta za sve posjetitelje, za svakoga tko stupi na otok. A i to nam se sprema.
Ovo nije ulaznica za Park prirode, to je boravišna pristojba. Borili smo se za vraćanje zona i objekata bivše JNA, jer nam one jedino mogu vratiti život na Lastovo. A što smo dobili? Nakon političke žice koja nas je stezala punih 40 godina, dočekala nas je ekonomska - kaže Marčelino Simić.
Lastovo, početak nove turističke sezone, sam početak lipnja godine Gospodnje 2014. U Skrivenoj luci pred "Porto Rossom" gnijezde se tri jedrilice. "Solitudo", jedini otočni hotel, broji dva gosta, dvojac vaših splitskih reportera. Navečer je pristigla još jedna njemačka turistkinja. Domaći kažu kako ovakvog jada od turističke sezone odavno vidjeli nisu, bogaju loše vrijeme, krizu, stezanje kaiša... A ponajviše nemilosrdno visoki iznos cijene prijevoza do otoka. Srećom, ti koji dođu Jadrolinijom još nisu opterećeni aktualnim dodatkom, ali doći će vrijeme i za to.
- Ovako stvari stoje, Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH donijelo je odluku o raspisivanju poziva za iskazivanje interesa za te tri ex JNA lokacije, Jurjeva luka, Kremena i Maršalka. Na njih smo dugo i predugo čekali. Sada nas čeka postupak javne objave poziva za prikupljanje ponuda, i da, iskreno se nadam ozbiljnim ponudama, ulagačima, zaključenju povoljnog ugovora i pokretanju turizma na Lastovu jer bez toga nemamo ništa. I umjesto da se cijene spuštaju, one se dodatno dižu. A turizam je naš spas, naše sve - kaže načelnik Katić.
A to sve znači stvaranje velikoga gradilišta, s njim dolazak radnika, zaposlenja za 100, 150 ljudi, stvaranje uvjeta za pristizanje žena, muškaraca... Došlo bi i do novih brakova, samim tim i djece. Pojačao bi se sadašnji broj od 630 aktualnih stanovnika, 42 osnovnoškolca. Lastovo bi s Jurjevom lukom i njezinih postojećih 15 hektara iz T1 zone, i na toj lokaciji planiranim hotelom, nautičkim centrom u obližnjoj uvali Kremena, i apartmanskim naseljem s rekreacijsko-zdravstvenim i sportskim turističkim kompleksom u Maršalki kraj Ublija, kupilo ulaznicu za budućnost.
- Cijena je dignuta jer njima iz Parka treba novca za plaće! Zadnjih osam godina zbog smanjenog financiranja Parka njegova uprava ima glavni zadatak što više naplatiti ulaznica samo kako bi mogli sebe financirati. Sve je ostalo tim apsolutistima iz Uprave nebitno, a mi bez radnih mjesta više ne možemo izdržati.
Da, oni će kazati da se ja bunim zato što imam restoran i pripadajući ponton, pa mi dolaze nautičari koje je tu lako hvatat. Ali meni smeta guljenje, rastjerivanje gostiju i dolazak nesigurne budućnosti. Imamo sezonu od samo mjesec dana, a od toga moramo plaćati kredite, školovati djecu. Najbolje bi bilo da sve prodam nekom Rusu i kažem zbogom Lastovu. Ali ne mogu - veli Marčelino.

Štakori, muhe, komarci...
Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočje Kristo Jovanović kaže kako je nemir u mir otoka uvela povrijeđena sujeta nekoliko općinara, iznerviranih činjenicom da ih nitko nije ništa pitao glede povećanja cijene ulaznica. Kaže kako je odluku donijelo Upravno vijeće, a suglasnost dalo Ministarstvo zaštite okoliša, te da je nova cijena formirana još prije deset mjeseci. Ali iznosi i podatak kako je lanjske godine Park do kraja svibnja uprihodio 60 tisuća kuna. Ove godine jedva deset.
Jovanović je rezolutan u stavu da Općina, koja nije osnivač Parka, nema pravo diranja u ovakve odluke, ali i kako se iz gabarita Parka neće izuzeti naselja i turističke zone. Ne krije kako je država srezala dotacije na svim razinama, kaiš se steže svugdje gdje može, a za Park je to konkretnih 48 tisuća kuna za 2014. godinu.
- Ulaznice za sada plaćaju samo nautičari, no kada se nađe prihvatljivi modus, tada će se uvesti za sve turiste. I tada bi mogla biti i niža od dosadašnje - kaže ravnatelj Parka.
Tvrdi i kako bez tih pet kuna povećanja po ulaznici Park ne bi mogao zapošljavati nove ljude. A njegov je cilj zapošljavanje novih ljudi, zaustavljanje trenda iseljavanja s otoka.
- Povećanje cijene neće nikoga otjerati, tko želi doći, platit će, ostali neće doći. A mislim da će ipak doći. Turisti se ne bune, jedino njih dvoje, troje pojedinaca, mladih biznismena i političara nezadovoljnih zbog loše dosadašnje turističke posjećenosti i povrijeđenog ponosa, jer ih nismo ništa pitali prilikom donošenja te odluke.
Nije ni bilo potrebe. Bune se zapravo jer im nema gostiju, pogađa to i nas, ali meni zato ne pada na pamet ići u općinu pa njih zbog toga napadati. Bitno je da se Lastovci ne bune, a oni su za Park i digli ruku - kaže Jovanović, navodeći kako Park, nažalost, momentalno ne nudi velike usluge, no i to će se, napominje, s vremenom mijenjati.
No, vox populi priča drugu priču. Pitali smo brojne Lastovce, mnogi od njih nisu se željeli predstaviti, malo im je muka, ne žele izazivati zlu krv po otoku. Ali slažu se u jednom, za ono koliko naplaćuju, vele, Park ljudima ne daje ništa. Nautičarima se, kažu, ne nude ni kese za smeće, propagandni materijal, smetišta se šire po otoku, množe se štakori, muhe i komarci, grubi deponij raste uz vidikovac. Pitaju se čemu onda Park, kakva mu je svrha?
- Cijena se povećava samo zbog osiguranja dobre plaće namještenika. Kada se Park osnivao, početna je ideja bila njegova zaštita, ali sada treba vidjeti što je on dao Lastovu. Ako je to samo čišćenje šumskih putova, onda je i tih pet kuna puno. Ako je dao i nama, neka bude i sto kuna. Ali mislim da nismo dobro prošli. Park je dobio plovila, zgradu, desetak radnih mjesta, a mi - pita se lastovski prof. Petar Grgurević Ino.

Ivana Marčeta Frlan tvrdi kako bi naplata trebala biti jednokratna i praćena protuuslugom, a brojni misle da bi primjerenije bilo ulaznicu naplatiti jednom, okvirno 50-ak kuna i onda čovjeka pustiti neka uživa na svom odmoru.
- Lastovo bez Parka i s njim je ista stvar. Park je trebao čuvati otok, a postao je agencija za jahtaše. Nemaju pravo tako klošariti po moru i ubirati novce - kaže i ugostiteljica Vanja Jurica, dok Marin Kaškić, onaj čija je općinska ruka presudila u trenutku kada se o Parku među domaćima odlučivalo, kaže kako je izdvajanje određenih zona iz Parka teška potreba.
- Taj se Park bahato ponaša, ne čisti vale, zemlju, šume, a ubire lovu jahtašima. Računali smo da će Park pomoći Lastovu, a što on radi?! Tjera goste od kojih živimo. Njima je bitno samo da dobiju plaću i bog - kaže Kaškić.
Samo da se ne dogodi ne bog, nego turisti zbogom, jer uz trošak koji se nadovezuje na ionako preskupi boravak na Lastovu, ni dragi Bog ovakve cijene lako svladati ne bi mogao. I što će onda biti s našim škojem?

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr