• hr
  • en
  • de
  • it

WTM: Očekivani turistički porasti i sljedeće godine

Hrvatski turizam i iduće godine, s obzirom na povećano zanimanje britanskih poslovnih partnera, touroperatora i zračnih prijevoznika te samih turista, može očekivati dvoznamenkasti porast broja britanskih turista i do 15 posto u odnosu na ovu godinu ili njih oko 480 tisuća. Takve najave s britanskog tržišta za iduću godinu iznijeli su ministar turizma Darko Lorencin i direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske Tonko Rilović u sklopu hrvatske konferencije za medije na danas otvorenoj svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu.
''Interes britanskih gostiju je, što zbog povezanosti britanskoga pisca Georgea Bernarda Shawa, što zbog popularnosti serije Game of Thrones koja se snimala u Dubrovniku, upravo najveći za taj grad. No, veseli nas činjenica da turističke brojke pokazuju kako se kvalitetnim radom i uloženim naporima britansko tržište okreće i nekim novim destinacijama, poput Splita, Zagreba i Istre, ali i ostalog kontinentalnog dijela Hrvatske'', rekao je direktor predstavništva HTZ-a u Londonu Tonko Rilović.
Konferencija je okupila 50-ak stranih, većinom britanskih novinara, kojima su predstavljeni planovi i očekivanja Hrvatske s tog tržišta, ali i tri vrste maslinovih ulja iz Istre po izboru britanske stručnjakinje za maslinovo ulje Judy Ridgway koja ističe da Hrvatska ima odlična ulja posebna okusa za koja se na žalost u Britaniji malo zna jer ih gotovo i nema u prodaji. Inače, Judy Riggway autorica je četiriju knjiga o maslinovim uljima i više od 60 knjiga o hrani i vinu, a osam godina bila je međunarodni sudac za nagradu Zlatni lav, koja se tradicionalno dodjeljuje na venecijanskom filmskom festivalu.
O posebnosti doživljaja i lijepih iskustava koje pruža Hrvatska govorio je ministar Lorencin koji je naglasio da su svi u hrvatskom turizmu sada fokusirani na buduće i skore investicije, ali ne samo u objekte nego i u proizvode koji bi privukli turiste tijekom cijele godine. Poručio je i da se u Hrvatskoj kreira vrlo jedinstvena i posebna turistička ponuda s ciljem održivog razvoja, pri čemu je jako važno doći do novih hotelskih kapaciteta, kojih nedostaje, a traže ih gotovo svi britanski touroperatori, posebno u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Istri. Promet s tog tržišta mogao bi tada biti i veći, a Lorencin vjeruje da će se to i dogoditi u bližoj budućnosti jer su novi hotelski kreveti predviđeni i u strategiji razvoja turizma.
Za britansko tržište je kazao i da je vrlo zahvalno zbog rasporeda praznika u pred i posezoni, kao i da nitko ne prigovara zbog cijena. Naime, Britanci su po dnevnoj potrošnji nešto malo višoj od 120 eura u Hrvatskoj na prvom mjestu, iza Rusa koji troše između 110 i 120 eura. Ovogodišnje poraste dolazaka i noćenja britanskih turista od po oko 26 posto, ocijenio je dokazom dobre pozicije Hrvatske na tom tržištu s kojeg će se, ako sve bude po planu, prijeratne brojke od oko 500 tisuća dolazaka Britanaca (iz 1989.) doseći već iduće godine ili najkasnije 2015.
''Naš je cilj razvoj hrvatskog turizma, ali u skladu s postulatom održivosti. Želimo investirati u nove proizvode koji imaju za cilj produljenje sezone. Za one turiste koji u Hrvatsku dolaze po prvi puta poručujem da će imati prekrasan doživljaj Hrvatske, koja je jedinstvena destinacija, a za one koji su Hrvatsku već posjetili poručujem da će iz godine u godinu imati nešto novo za vidjeti i doživjeti'', rekao je ministar Darko Lorencin.
''Hrvatska je u rujnu ugostila više od 74.000 britanskih gostiju, što je najveća brojka nakon one povijesne iz 1990. godine, kada je broj britanskih gostiju bio najveći ikada. Povećanje broja dolazaka od 25 posto, odnosno noćenja od 26 posto u prvih 9 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu rezultat je uloženih napora kao i rano započetih aktivnosti na britanskome tržištu. Brojke govore za sebe, Hrvatska postaje sve popularnija destinacija među Britancima, čemu je svakako pridonio i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i činjenica da smo zbog odlične povezanosti i ugodne klime idealna destinacija za kratke cjelogodišnje odmore. Ono što Britance dodatno privlači je naša iznimna eno-gastro ponuda, kao i bogatstvo kulturne i prirodne baštine, a u slučaju mladih Britanaca, i odlična festivalska ponuda", rekla je direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić.'
Osim Hrvatske, na Mediteranu dvoznamenkaste poraste broja britanskih turista imale su ove godine i Grčka, Španjolska te Tunis, dok su Egipat, Turska i Cipar u dvoznamenkastom padu ponajviše zbog političke nestabilnosti. Za razliku od tih zemalja, Hrvatska na britanskom tržištu još nije toliko otkrivena pa joj je, uz sigurnost, ljepote i ljubaznost, na tom tržištu velika prednost i raznolikost regija o čemu se nedovoljno zna. Stoga će se na to sada više usmjeriti i promocija, kao i na ciljane turističke proizvodi poput glazbenih festivala i općenito kulture što Britance jako privlači, kazala je direktorica Glavnog ureda HTZ-a Mari Matešić.
Brojni su britanski touroperatori koji rade Hrvatsku, njih 155, po riječima Matešić i Rilovića, za iduću godinu već povećali broj sjedala na letovima, ali i nalete tijekom sezone za Pulu, Zagreb, Zadar, Split i naravno Dubrovnik u koji britanski turisti najradije dolaze. Velika promjena u odnosu na prijašnje godine je i što sada oko 55 posto britanskih turista dolazi individualno, a ostali organizirano, čemu je pridonio internet i online servisi te suradnja kroz udruženo oglašavanje i druge oblike hrvatskih i britanskih partnera, posebno niskotarifnih zračnih prijevoznika.

Izvor: www.mint.hr