• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - vjetrovit i uspješan dan

Predolimpijska regata u Weymouthu ulazi danas u drugi tjedan održavanja. Ivan Kljaković Gašpić zasad je četvrti u Finnu, a Tonči Stipanović šesti u Laseru. Sutra je dan odmora za laseraše i 470.

Izjave: Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Petar Cupać, Enia Ninčević.

Sve polako sjeda na svoje mjesto, kako u organizacijskom smislu, tako i na regatnim poljima. Rečenica koja se često čuje od domaćina je da je ovo testna regata i da se svi sustavi testiraju za 2012. godinu. Na redovitim jutarnjim sastancima s vođama reprezentacija svaki dan na dnevnom redu su i detalji vezani iz olimpijsku regatu. Sinoć je priređen i obilazak olimpijskog sela, smještenog kojih 500 metara od olimpijske marine.
- Jedriličari će biti smješteni u naselju kuća, najveća kuća je predviđena za 11 ljudi, ostale su manje. Dobro to izgleda, neće biti luksuzno kao u Kini, međutim bit će lijepo, a što je najvažnije udaljeno svega nekoliko minuta hoda. S jedne strane šteta je što je jedrenje ponovno izdvojeno, Weymouth je oko 230 kilometara od Londona, no s druge strane to nam omogućava neke prednosti, poput te da se ne moramo voziti do borilišta - kaže sportski direktor HJS-a Marko Mišura.

Jučer su bili uvjeti kakvi se očekuju mahom i na Olimpijskim igrama. Skoro 30 čvorova vjetra, s dosta visokim valom. Sve klase su odjedrile dva plova, na kopnu su ostali samo daskaši koji su imali dan odmora. Ivan Kljaković Gašpić jedrio je izvrsno, bio je četvrti i treći, nakon četiri jedrenja zauzima četvrto mjesto.
- Dobro jedrenje po dosta jakom vjetru, nastavio sam tradiciju ove sezone da po jačem vjetru zaista dobro jedrim, što mi ulijeva samopouzdanje i zadovoljstvo jer sam definitivno ovdje najlakši od svih finaša. To je jedan veliki nedostatak, nadam se da ću iduće godine doći s kojim kilogramom više, pa ću moći pomrsiti račune svima i po jačem vjetru - kaže Ivan.

Tonči Stipanović u Laseru nakon šest jedrenja je šesti. Odbacio je slabi prvi plov regate i s dobrim jedrenjem danas približio se vrhu poretka.
- U prvom plovu nisam dobro startao, oko 20. mjesta sam bio na prvoj oznaci, ali odlično sam iskoristio sve promjene smjera vjetra do kraja regate, sve sam to pohvatao i iskoristio, došao do trećeg mjesta. Jedno sam mjesto izgubio u krmu i ušao četvrti. Gdje sam bio na početku regate to je bilo stvarno dobro. Drugi plov ponovno slab start, nekako ovdje nemam osjećaj za liniju, startam malo iza svih i to me uvijek dosta košta u prvoj stranici. - smatra Tonči.

U Laser Radialu Tina Mihelić se nalazi na 14. mjestu. Jedrila je slično kao prošlih dana, u gornjem dijelu flote, ali ipak ne u samom vrhu.
- Mislim da sam malo umorna. Kraj je ovog prvog dijela sezone, u kojem je glavni cilj bilo Europsko prvenstvo u Helsinkiju i sad kad je to prošlo mislim da sam se možda malo ispuhala. Nadam se da će biti bolje idućih dana - kazala je skromna Tina, s mislima ka zakazanom terminu kod našeg fizioterapeuta Daria Karamatića.

Jučer je bio uzbudljiv dan bio je i na polju 49er-a, koji su jedrili na polju blizu kopna, ispod brda, gdje su bili dijelom zaštićeni, no zadnji, treći plov dana, nisu više mogli izdržati, tako da čak sedam posada nema plasman u tom plovu, mnogi su ostali prevrnuti na polju, ili slomljene opreme. Dan je za Pavla Kostova i Petra Cupaća odlično počeo, ali ne i završio. Nakon što su vodili cijeli prvi plov prevrnuli su se nadomak cilja i umjesto prvi ušli 16. u cilj. U drugom plovu ponovno prevrtanje nadomak cilja, pri čemu su opet izgubili značajan broj pozicija. Zadnji pov dana nisu ni startali, jer su imali oštećeno kormilo i jedno od jedara. Nakon šest jedrenja Kostov/Cupać su 16.

Mate Arapov i Ante Šitić u Zvijezdi su napredovali na 15. mjesto, a Enia Ninčević i Romana Župan na 23.
Vodeći: Zvijezda - Scheidt/Prada (BRA), 49er - Outterdige/Jensen (AUS), Laser Radial - Bouwmeester Marit (NED), Finn - Ben Ainslie (GBR), Laser - Tom Slingsby (AUS), 470 ž - Mills/Clark (GBR).

Danas je dan odmora za laseraše i 470.

Izvor: www.hjs.hr