• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - vjetar na gornjoj granici

Zbog prejakog vjetra danas je natjecanje otkazano za finaše. 49er-i i Zvijezde su jedrili dva plova. Kostov/Cupać su 11. nakon 13 jedrenja u 49er-u, a Arapov/Šitić 14. nakon osam jedrenja u Zvijezdi. Sve tri klase sutra jedre još dva plova, prije plova za odličja koji je na programu u subotu.

Izjave: Petar Cupać

Brodove smo noćas dobro privezali za alke na podu u olimpijskoj marini. Vjetar je noćas i jutros bio iznimno jak, toliko jak da su suci oglasili odgodu starta. Za finaše je natjecanje u potpunosti otkazano, oni će sutra nadoknaditi dva plova koja danas nisu odradili. Podsjećamo Ivan Kljaković Gašpić je peti, s malim zaostatkom za četvrtoplasiranim Španjolcem Trujillom. Vodeća trojica imaju nešto veću razliku, međutim dva plova mogu donijeti velike promjene. Poslijepodne je vjetar malo oslabio tako da su na more isplovili 49er-i i klasa Zvijezda, koji su na trenutke jedrili u uvjetima na granici regularnosti. 49er-u su se prevrtali čak i na kopnu, jer ih je vjetar podizao.

Pavle Kostov i Petar Cupać u skiffu su danas bili 12. i 14., s tim da su prve oznake kursa okretali među vodećima, no te pozicije nisu uspjevali zadržati.
- Današnja dva plova su bila po stvarno jakom vjetru, na granici da se uopće može jedriti. Ajmo reći da smo skoro pa zadovoljni. U prvom plovu smo cijelo vrijeme bili sedmi - osmi da bi u zadnjoj stranici niz vjetar jedan manevar napravili malo lošije i tu smo izgubili nekoliko mjesta. U drugom plovu smo na prvoj oznaci bili treći, međutim nakon toga smo se prevrnuli jer se Pavlu otkačio trapez, tako da smo opet gubili mjesta. Veseli nas da smo imali dobre obilaske prve oznake, ali moramo poraditi na drugim detaljima da te dobivene pozicije uspijemo i zadržati - ispričao je Petar Cupać.

Klasa Zvijezda zajedrila je dosta kasno, po lokalnom vremenu startali su iza 16 sati, odnosno po hrvatskom iza 17 sati. Mate Arapov i Ante Šitić su danas bili dva puta 14., nakon osam jedrenja su također 14.

U klasi Zvijezde vode Brazilci Scheidt/Prada, a u 49er-u Španjolci Martinez/Fernandez.

Danas su podijeljeni i prvi kompleti medalja. Odjedrena su prva tri finala, u klasama koje solidno podnose jaki vjetar. Zlatnu medalju među daskašima osvojio je Nizozemac Dorian van Rijsselberge, među daskašicama najbolja je bila Poljakinja Zofia Klepacka - Noceti, dok je u dvobojskom jedrenju slavila posada Finske.

Izvor: www.hjs.hr