• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - Kljaković Gašpić sutra jedri za medalju!

Nakon pet dana nadmetanja u vjetrovitom Weymouthu Ivan Kljaković Gašpić sutra jedri za medalju! Šime Fantela i Igor Marenić u 470 završili su natjecanje na 13. mjestu. Od tri hrvatske posade klase Zvijezda, kojima se ova regata boduje za nacionalnu olimpijsku izbornu ljestvicu, najbolje su se plasirali Marin Lovrović i Siniša Mikuličić.

Ivan Kljaković Gašpić ulazi u plov za odličja klase Finn kao treći, s 11 bodova zaostatka za drugoplasiranim Gilesom Scottom (GBR) i 12 bodova prednosti ispred četvrtoplasiranog Eda Wrighta (GBR), što u prijevodu znači da je Ivan u dobroj poziciji i sutra ima velike izglede ponovno se popeti na postolje regate Svjetskog kupa! A atmosfera u Weymouthu uoči plova za odličja upravo za ovu klasu je dovedena do usijanja. Domaća publika s velikim uzbuđenjem pratila je nastup Bena Ainslia, vlasnika četiri olimpijske medalje, od toga tri zlatne, odnosno njegov dvoboj s Gilesom Scottom i Edom Wrightom, koji se pokušavaju izboriti pokraj Bena za prolaz na Olimpijske igre. Međutim, kako zasad to izgleda na regatnom polju Ainslie je nepobjediv. Prvi je sa 16 bodova prednosti. Start plova za odličja za klasu Finn je zakazan sutra za 15 sati.

Na samo sedam bodova do finala ostali su Šime Fantela i Igor Marenić u muškom 470. Dobro 13. mjesto u konačnici za njih, zaključno sa odličnim sedmim ulazom u cilj u zadnjem plovu danas. Šime i Igor zabilježili su nešto slabiji nastup nego na prošle dvije regate Svjetskog kupa, no ako je 13. mjesto pozicija koju osvajaju kad im se na regatnom polju baš sve ne posloži kako bi htjeli - onda je to dobra vijest!

U 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać završili su natjecanje na 23. mjestu, što je najvažnije u zlatnoj skupini u koju je ušlo samo 13 nacija. Na Svjetskom prvenstvu u Perthu u prosincu dijeli se 14 olimpijskih ulaznica, što znači da bi plasman u zlatnu skupinu bila riješena olimpijska norma za ovaj hrvatski dvojac, jedini u ovoj klasi. Zanimljivo je da će u sutrašnjem plovu za odličja u 49er-u jedriti čak pet britanskih posada! Inače zna se dogoditi da se recimo dva jedriličara ili posade plasiraju iz iste zemlje u medal race, ili pak i tri kao sutra u Finnu (tri Britanca), ali čak pet se ipak ne sreće svaki dan. A k tome šesta je britanska posada ostala na samo jedan bod do plova za odličja.

U klasi Zvijezda danas puno obrata, kumovao je tu i nestabilni vjetar koji je umiješao svoje prste preokrenuvši rezultate prvog plova dana. Naše tri posade u konačnici su zauzele slijedeće pozicije: 23. Marin Lovrović i Siniša Mikuličić, 27. Mate Arapov i Ante Šitiž, 34. Dan Lovrović i Marin Lovrović st. Tim redom su, dakle, osvojili i bodove za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

Enia Ninčević i Romana Župan su zauzele 29. mjesto u ženskom 470, dok je Luka Mratović regatu završio na 41. mjestu.

Izvor: www.hjs.hr