• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - CRO spremni za start

Svi su hrvatski jedriličari stigli u Weymouth. Velika većina odradila je već sve potrebne predradnje, uobičajena premjeravanja i prijave, prethodna tri dana prošla su u znaku treninga na pet regatnih polja u zaljevu između Weymoutha i Portlanda. Ovo područje poznato je po jakom vjetru, ali isto tako i po jakim morskim strujama koje imaju veliki utjecaj na ponašanje i brzinu jedrilice, stoga je hrvatska ekipa naročitu pozornost posvetila upravo ritmu izmjena morskih struja. Vrijeme je zasad još uvijek toplo i sunčano, međutim već sutra se očekuje jačanje vjetra i nažalost obilna kiša. Danas je Weymouth & Portland nacionalnu jedriličarsku akademiju posjetio i ministar sporta Velike Britanije Hugh Robertson. Koliko je Velika Britanija, godinu dana uoči održavanja igara, spremna?

Daskaši su danas odjedrili trening regatu, sutra za njih kreće natjecanje. U muškoj konkurenciji su 34 natjecatelja, a u ženskoj 28. Luka Mratović nada se da će za godinu dana biti ponovno na istom mjestu, na olimpijskoj regati.

U floti daskaša je i lanjski svjetski prvak Britanac Nick Dempsey, od osvajača svjetskih odličja tu su i Poljak Przemyslaw Miarczynski, Brazilac Ricardo Santos, na listi favorita mjesto je zavrijedio i Izraelac Nimrod Mashiah, trenutačno vodeći na svjetskoj ljestvici, tu je osvajač srebra s OI 2008. Francuz Julien Bonteps, važno ime je i Nizozemac Dorian van Rijsselberge, iskusni veterani iz Češke Ivan Pastor, te iz Portugala Joao Rodrigues. U ženskoj konkurenciji ime vrijedno divljenja je Talijanka Alessandra Sensini, jedina jedriličarka sa četiri olimpijske medalje, dakle s karijerom vrhunskog sportaša dužom od 16 godina. U nacionalnim kvalifikacijama ova 41godišnja daskašica uspjela je pobijediti u zahtijevnoj konkurenciji i još jednom se izborila za mjesto u reprezentaciji.

Izvor: www.hjs.hr