• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth: Četiri finala za hrvatske jedriličare

Zbog prejakog vjetra danas se nije jedrilo na Svjetskom kupu u Weymouthu. Tonči Stipanović kao treći ulazi u sutrašnji plov za odličja, Šime Fantela i Igor Marenić kao četvrti, Ivan Kljaković Gašpić kao sedmi, Pavle Kostov i Petar Cupać deveti. Sa četiri finala veliki uspjeh hrvatskog sailing teama.

Kako se i očekivalo, iznimno jak vjetar danas u akvatoriju Weymoutha i Portlanda. Čekalo se do 16 sati kada su suci oglasili da danas neće biti jedrenja. Vrlo je hladno, oko deset stupnjeva.
Od osam disciplina u kojima su hrvatski predstavnici nastupili u četiri su se naši olimpijci plasirali u sutrašnji plov za odličja, što je više nego obećavajući nastup u konkurenciji koja će za manje od dva mjeseca jedriti i na Olimpijskim igrama. Najbliže osvajanju medalje na Svjetskom kupu je Tonči Stipanović koji u plov za odličja klase Laser ulazi kao treći.
Vodeći Australac Tom Slingsby ima pet bodova prednosti ispred Njemca Phillipa Buhla i 11 u odnosu na Tončija. Na četvrtom i petom mjestu su Australac Tom Burton i Britanac Paul Goodison, s dva i tri boda više od Stipanovića, a izglede za broncu ima i šestoplasirani Njemac Simon Grotelueschen s pet bodova zaostatka. Bit će to vrlo uzbudljiv plov za odličja. Laseraši bi trebali startati prvi, sutra ujutro u deset sati po lokalnom vremenu (11 po hrvatskom). U plov za odličja plasirala su se po dva Australca, Novozelanđanina i Nijemca, te po jedan Hrvat, Šveđanin, Britanac i Amerikanac.
Šime Fantela i Igor Marenić kao četvrti plasirali su se u plov za odličja klase 470. Sedam bodova ih dijeli od bronce, odnosno od trenutačno trećeplasiranih Novozelanđana Snow Hansen/Saunders. Ni vodeće dvije posade nisu nedostižne mada bi se trebalo dosta toga posložiti da naša posada bude u igri za srebro i zlato. Australci Belcher i Page na prvom mjestu imaju 15 bodova prednosti, a drugoplasirani Britanci Patience i Bithell 12. U ovoj disciplini svih deset finalista dolazi iz različitih zemalja.
U Finnu Ivan Kljaković Gašpić je sedmi uoči plova za odličja, 13 bodova do trećeg mjesta, što znači da također ima računicu za odličje. Britanac Giles Scott je nadomak pobjede, iako će njegov sunarodnjak na drugom mjestu Ben Ainslie sigurno pokušati izvesti nemoguće. Čak četiri britanska jedriličara jedrit će sutra u plovu za odličja za klasi Finn, te uz našeg kormilara još Šveđanin, Amerikanac, Španjolac, Francuz i Nizozemac.
S devetog mjesta u klasi 49er u plov za odličja ulaze Pavle Kostov i Petar Cupać, kojima je ovo prvi medal race u zadnjih godinu i pol dana. Na nekoliko regata su bili nadomak finala, no zadnji put su jedrili plov za odličja na Svjetskom kupu u Miamiu u siječnju prošle godine, što dovoljno pokazuje koliko je ovo značajan rezultat za ovaj ovaj dvojac. 17 bodova ih dijeli od trećeg mjesta, samo jedan od desetog, što znači da i u ovom plovu za odličja može biti puno promjena, iako bi se trebalo dosta toga složiti da se naša posada nađe na postolju. U svakom slučaju imaju prostora za napredak. Gledano po nacijama i u ovom finalu dominiraju Britanci s tri posade, preostalih sedam dolaze uz Hrvatsku iz Australije, Francuske, Finske, Irske, Švedske i Finske. Na prvom mjestu su Australci Outteridge i Jensen.
Za one hrvatske jedriličare koji se nisu plasirali među najboljih deset i sutrašnji plov za odličja regata je danas završila. Marin i Dan Lovrović zauzeli su 14. mjesto u Zvijezdi. Enia Ninčević i Romana Župan završile su natjecanje na 16. mjestu u ženskom 470. Tini Mihelić je pripalo 17. mjesto u Laser Radialu, a Luki Mratoviću 38. na dasci.
Uz olimpijce na Skandia Sail for Gold, koja je zbog vremenskih uvjeta kuloarski prozvana Sail for Cold, nastupila su još četiri hrvatska jedriličara. U Laseru 29. mjesto je zauzeo Daniel Mihelić, a 62. Filip Jurišić. U Finnu Josipu Olujiću pripalo je 30. mjesto, a Tudoru Biliću 32.

Izvor: www.ezadar.hr