• hr
  • en
  • de
  • it
Marni Vrsar noću photo: www.montraker.hr
Marina Vrsar i Vrsar photo: www.montraker.hr
Vrsar photo: www.adria24.com
Motiv Vrsara photo: www.travellingcroatia.com
Svjetionik u Vrsaru photo: www.photoforum.istra.hr
Plan Marine Vrsar photo: www.montraker.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
24
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
20
Tmax(°C)
24
27
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
21
Tmax(°C)
25
28
22


Marina Vrsar

Marina Vrsar     Vrsar

Vrsar svakako spada među najljepše istarske gradiće. Smješten "tamo negdje" oko sredine zapadne obale Istre, mirni drevni gradić posljednjih se pet desetljeća preobrazio u poznati i razvijeni turistički centar. Pitoma i zelena obala između Poreča i Limskog kanala mami uzdahe diljem Europe, a Koversada je već desetljećima jedna od prvih i najznačajnijih europskih nudističkih "meka". Obalni dio Vrsara dobro je razveden, prepun malih uvalica i otočića. Klima je tipično mediteranska - blage i kišovite zime, duga i topla ljeta. Flora i fauna su također tipično mediteranski.

Vrsar je, uz Poreč, najveće naselje na obali između Mirne i Limskog kanala. U Općinu Vrsar spada i naselje Funtana, koja se nalazi na obali, između Vrsara i Poreča.

Obzirom na povijesnu sudbinu istarskog poluotoka, etnička struktura Vrsara i okolnih mjesta stalno se mijenjala. Priključenjem Istre Hrvatskoj (odnosno tada Jugoslaviji) 1943. godine, većina je Talijana odselila u Italiju dok se u gotovo napušteni Vrsar doseljavaju obitelji iz Dalmacije (uglavnom s otoka Brača) i ostatka Istre. Usporedo s razvojem turizma, broj stanovnika Vrsara se postepeno povećavao, da bi danas iznosio oko 2000 stanovnika. Općina Vrsar broji oko 3000 stanovnika.

Vrsar je smješten gotovo na samom ušću Limskog zaljeva, na 54 m visokom brežuljku. Prvobitno naselje bilo je samo na vrhu brežuljka, da bi se kasnije razvijalo i po njegovim obroncima. Novi, turistički Vrsar, razvija se uz more. Okružuju ga romantični otočići i hridi: Figarolica, Lakal, Salamon, Zavata, Galiner, Sv. Juraj, Longa, Gusti školj, Tuf, Galopon, Koversada, Orlandin. Sa sjeverne strane vrsarsku lučicu zatvara poluotok Montraker.

Vrsar je danas dobrostojeća i prosperitetna općina. Mjesto je vrlo lijepo uređeno, prilagođeno turistima ali i domicilnom stanovništvu. Vrsar redovito, svake godine, dobiva najviše nagrade za najuređenije mjesto u državi. Nedavno je izgrađena nova škola. Izgrađene su i dvije nautičke marine (u Funtani i Vrsaru) u samo nekoliko godina, što je dodatno poboljšalo nadaleko poznatu turističku ponudu, a otvorilo je i čitav niz novih radnih mjesta. Vrsar razvija i ostale privredne grane. Posla je svakako još puno, iako je već puno toga napravljeno. Gospodarski napredak, uz mir i prirodne ljepote (koje su, među ostalima, prepoznali i veliki hrvatski umjetnici Dušan Džamonja i nedavno preminuli Edo Murtić koji su se u Vrsaru i nastanili) čine magičnu kombinaciju zahvaljujući kojoj se ovdašnje stanovništvo može smatrati privilegiranim. Vrsar u svakom slučaju ne staje tu, već ide dalje, "u nove pobjede".

Tekst Iva Bojanića Čivića

Izvor: http://www.vrsar.hr/