• hr
  • en
  • de
  • it

Vrboska

Duž uskog, vijugavog fjorda, neobičnog tek koliko su na Hvaru neobična čuda, smjestila se Vrboska, najmanji otočki grad.
No iako najmanja, Vrboska je blago Hvara. Nastala u 15. stoljeću, zbog svojih malih mostića kojima je povezana, nosi naziv «Mala Venecija».
Od ulaza, koji je njezin najširi dio, obrasla gustom borovom šumom, sužava se vijugajući i pretvarajući se na kraju u kanal uzduž kojega su, se sa obje strane povezane malim mostovima, smjestila pitoreskna zdanja sa obilježjima gotičkog, neorenesansnog i baroknog stila.
Uske, vijugave ulice, borova šuma, kamena zdanja i otočić u sredini vale, okupani suncem i skriveni u dubini zaljeva. Prizor kao sa stare kartoline.
U Vrboskoj je najbolje pristati u ACI marini.
ACI marina Vrboska otvorena je cijele godine. Marina raspolaže sa 125 vezova u moru (za plovila do 18 m dužine ) i 17 mjesta za smještaj plovila na kopnu.
Marina nudi ove sadržaje: recepciju s mjenjačnicom, restoran, vinoteku sa kvalitetnim vinima uz pridruženu prodavaonicu izvornih hrvatskih proizvoda, sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonicu rublja, dizalicu nosivosti 5 tona, parkiralište za osobna vozila te postrojenje za obradu otpadnih voda s prališta brodova. U marini se mogu iznajmiti skuteri, bicikli i automobili.
Marina raspolaže WLAN sustavom za pristup internetu. Crpka za gorivo nalazi se pokraj dizalice. U neposrednoj blizini marine i u samom mjestu nekoliko je izvrsnih restorana i konoba. Tu su i trgovine namirnicama i mješovitom robom (300 m). Dobra je to prilika za šetnju Vrboskom i susret s domaćim ljudima. ACI marina Vrboska idealno je mjesto odakle nautičari mogu krenuti u obilazak središnjeg dijela otoka Hvara. Brojna naselja podno brda Gvozd, usred polja vinove loze i lavande, podarit će posjetiocu autentičnu sliku života na otoku. (ACI katalog 2011 i TZ Vrboska)

Više informacija i slika o Vrboskoj u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/aci_vrboska_otok_hvar/sailing_adriatic/6/3011/HR