• hr
  • en
  • de
  • it

Vrbnik i Risiku spojio 71 plivač maratonac

Kao središnje zabavno i rekreativno događanje vezano uz more jučer je na otoku Krku najviše pažnje privukao međunarodni amaterski plivački maraton Vrbnik - Risika 2013. koji je ove godine proslavio svoj 13. rođendan. Taj je broj, suprotno vladajućem praznovjerju, organizatorima ovog sve popularnijeg bodulskog maratona donio mnogo razloga za zadovoljstvo i ostat će upamćen po mnogočemu dobromu. U prvom redu pamtit će se broj sudionika koji se u odnosu na lani skoro udvostručio pa je tako s ukupno 71 plivačem i plivačicom iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Švicarske, Švedske i Njemačke postignut rekordan odaziv. Osim toga, nakon gotovo dvosatnog plivanja pod motom »nije važna pobjeda«, u pratnji barkarijola svi su maratonci bez većih problema i odustajanja te u skladu sa svojim mogućnostima i na svoje zadovoljstvo preplivali zadanu stazu u dužini od 3.200 metara i tako postigli veliku zajedničku pobjedu.

Kako je sve krenulo

U konkurenciji amatera otplivavši dionicu od Novog porta u Vrbniku do plaže Sveti Marek u Risiki za samo 43 minute i 20 sekunda pobjedu je odnio Metod Sironić iz Lovrana kojemu je ovo bio prvi nastup na otočnom maratonu. Drugo mjesto s vremenom 44 minute i 45 sekunda osvojio je Riječanin Ivan Žigo koji je pred pet godina postavio rekord risičkog maratona otplivavši ga za 39 minuta i 41 sekundu. Vasko Jošić s vremenom od 45 minuta i 52 sekunde osvojio je treće mjesto. Ciljnu crtu nakon 42 minute i 30 sekunda izvan konkurencije prvi je prošao 21-godišnji Zagrepčanin Adrian Žgaljić kojemu je ovo bilo sedmo sudjelovanje i treće najbolje vrijeme. Ovo sad već tradicionalno i sve popularnije odredište amaterskih maratonaca sasvim slučajno pokrenula su 2001. godine trojica Risičana Emil Brusić, Bruno Strčić i Igor Štefanić koji su se plivajući oko poluotoka Svetog Marka pripremali te na kraju zakasnili prijaviti na maraton Šilo-Crikvenica pa su odlučili održati vlastiti maraton. Prve godine nastupila su njih trojica u pratnji jedne barke, druge godine plivalo je sedam maratonaca, a onda se iz godine u godinu povećavao i broj sudionika i barki.

Plivanje iz gušta

Potom je osnovana i risička udruga građana Parapet koja je na sebe preuzela sve zahtjevniju organizaciju. - Osjećali smo da će broj plivača rasti jer ima veliki broj zaljubljenika u maratonsko plivanje na amaterskoj bazi. Međutim, ni na kraju pameti nije nam bilo da će naš pothvat prerasti u ovakvu manifestaciju. Još uvijek je sve na skromnoj razini te je u prvom planu druženje i rekreacija, a mi bismo voljeli da upravo ta ležernost, spontanost, amaterizam te plivanje iz gušta ostanu glavna obilježja ovoga maratona, rekli su idejni začetnici Brusić i Štefanić.

Njihovo razmišljanje potvrdio je i predstavnik organizatora, tajnik udruge Parapet Bojan Kranjac zaključivši kako je bit cjelokupne manifestacije promicanje sporta i rekreacije kao vid zdravog života te druženje ljudi bez obzira na različitosti.

Izvor: www.novilist.hr