• hr
  • en
  • de
  • it

Vozaču glisera prijeti prijava zbog smrti skuteraša

Spis o teškoj pomorskoj nesreći u akvatoriju Čiova u kojoj je poginuo Jakov Gelo nije stavljen ad acta jer još uvijek nije isključena mogućnost podnošenja prijave protiv vozača glisera Pjera Ostojića.
Predmet na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu vodi zamjenik Marin Mardešić koji je izdao nalog sudskom vještaku za pomorske nesreće da utvrdi točnu dinamiku sudara glisera i jet-skija.
Radi potpunijeg utvrđivanja okolnosti pomorske nesreće koja se dogodila prije 12 dana čekaju se podaci od Državnog hidrometeorološkog zavoda o vidljivosti, vjetru i valovima te podaci od Ministarstva pomorstva koje je koordiniralo potragi.
Njihova dokumentacija dostavit će se vještaku za pomorske nesreće Nenadu Tvrdiću. Prema do sada prikupljenim informacijama, vozač glisera Pjer Ostojić imao je uredne papire, plovilo mu je bilo tehnički ispravno i na njemu su bila upaljena sva potrebna svjetla u vrijeme sudara.
Sporno je na kojoj je udaljenosti od obale upravljao gliserom. Službena izvješća navode 400 metara udaljenosti od obale,,međutim još uvijek nisu saslušani svi očevici, a neki koji su do sada govorili o nesreći spominjali su i manju udaljenost. Upravo zbog tih razlika u izjavama svjedoka tužiteljstvu je za odluku nužno stručno vještačenje.
Glisiranje je dozvoljeno na udaljenosti od 300 metara i dalje od obale te ukoliko se potvrdi da se i taj propis poštivao neće se podnijeti prijava. Međutim, ako se pokaže suprotno prijeti mu prijava za ugrožavanje prometa, a kako je u nesreći došlo i do smrtne posljedice zapriječena kazna je od 1 do 10 godina zatvora.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr