• hr
  • en
  • de
  • it

Vlahušić planira naplaćivati ulazak u grad 117 kuna

Svaki turist koji dođe u Dubrovnik na jedan dan trebao bi potrošiti najmanje 15 eura, smatra dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozivajući se na broj od čak 400 tisuća izletnika koji svake godine stignu u šetnju Stradunom i obilazak Grada.

- Nema govora o nekoj naplati ulaza u Grad. Cilj je povećati prihode Grada i svih koji se bave turizmom, i to većom potrošnjom gostiju. Naime, dio izletnika koji posjećuju Dubrovnik ne potroši ništa, dođu organizirano preko agencija, zadrže se nekoliko sati i odu, a da nisu posjetili ni jedan muzej ili neku gradsku atrakciju za koju se naplaćuje ulaz, a mi bismo željeli to promijeniti - kaže Zoran Obradović, glasnogovornik Grada Dubrovnika.

Kad bi se ostvarila Vlahušićeva ideja, jednostavnom se računicom dođe do iznosa od okruglih šest milijuna eura, koliko bi dnevni gosti godišnje ostavljali u Dubrovniku.
Koristi bi, smatraju u gradskoj upravi, imao i sam Grad, naplatom ulaza u muzeje i druge institucije koje (su)financira, ali i druge kulturne ustanove, te privatni poduzetnici u turizmu. Na taj način osiguralo bi se i više novca za ulaganja u unapređenje izgleda i uređenosti Dubrovnika.

- Na inicijativu Grada o tome su počeli dogovori s turističkim agencijama koje posluju na dubrovačkom području. Pokušava se pronaći najbolji model da se posjetitelji navedu na potrošnju, i to, primjerice, kupnjom proizvoda sličnog Dubrovnik City Cardu, turističkoj kartici TZ Dubrovnika - kaže Obradović.
Turistička kartica je model za tu svrhu, smatra vodstvo Grada, očito vrlo upotrebljiva. U cijenu bi, planira se, bio uključen obilazak gradskih zidina, kao i sedam dubrovačkih muzejskih i izložbenih prostora, a moguće i neke druge pogodnosti.

Sadašnja obična jednodnevna turistička kartica prodaje se po cijeni od 130 kuna, a ako se kupuje online, ona košta 117 kuna ili oko 15 eura, a to je upravo onoliko koliko bi gradska vlast željela da svaki jednodnevni gost ostavi u Dubrovniku.
Zoran Obradović navodi kako godišnje, uz 400 tisuća izletnika, Dubrovnik posjeti i oko milijun putnika s kruzera, dok na višednevne boravke, u hotele, privatni smještaj, kampove i u marinu, na godinu dođe oko 600 tisuća gostiju.
Nerijetko je, stoga, posebno u ljetnim mjesecima, Grad zakrčen turistima, među kojima su brojni izletnici iz Splita, Makarske, s Pelješca, Korčule, kao i iz Crne Gore i drugih odredišta.
O ovome su predstavnici Grada već razgovarali i s cruising kompanijama čiji brodovi pristaju u Dubrovniku. I s njima se pokušava dogovoriti da putnici još na brodu, prije nego što se iskrcaju u Dubrovniku, kupe Dubrovnik City Card.

"To je deranje gostiju"
Najava dubrovačkoga gradonačelnika o uvođenju svojevrsne ulaznice za posjet gradu Dubrovniku u turističkim je krugovima Europe nepoznat način punjenja gradske blagajne ili pokušaja smanjivanja gužvi u gradu. Bez obzira na to koji je osnovni motiv za razmišljanje o takvom nametu, turistički ga krugovi ne odobravaju jer ga ocjenjuju "deranjem" gostiju koje ne može donijeti ništa dobro dubrovačkom turizmu. Naime, najveće svjetske turističke cjeline u urbanim sredinama pribjegavaju različitim načinima naplate, ali isključivo ulaska autobusa u centar grada. Naime, turističke metropole svijeta imaju takozvani "check point", mjesto na kojemu svaki autobus koji ulazi u grad mora na vanjskom staklu imati vinjetu kojom potvrđuje da je platio ulaz u povijesno ili kulturno središte.  Ta vinjeta dopušta mu samo vožnju do određene točke na kojoj u nekoliko minuta može iskrcati i u točno određeno vrijeme ukrcati putnike, a parkiranje autobusa posebna je stavka.
- Cijela Europa u turističkim mjestima ima "check point" na kojemu kupim vinjetu i ona mi služi da mogu voziti gradom. Bez nje autobus ne smije u centar grada. Cijena je različita ovisno o tome koliko se blizu središta grada želi doći i skuplja je što autobus ulazi bliže najatraktivnijem dijelu.
U Veneciji je to pravi biznis, jer tamo svi moraju doći na nekoliko takvih gradskih točaka i odatle dalje ne mogu, a svaki autobus mora samo za to platiti 180 eura. Isto je u Monte Carlu, Monacu, Beču, Pisi...
U Hrvatskoj samo u Dubrovniku plaćamo "check point" 300 kuna za svaki dolazak autobusa na Pile, gdje iskrcavamo putnike - kazao nam je Dražen Relja, dugogodišnji vozač turističkih autobusa.
Ni dugogodišnji organizator turističkih putovanja Siniša Viđak iz splitskog "F Toursa" nigdje u svijetu nije čuo za plaćanje ulaza u grad.
- "Check point" kao naplata ulaska autobusa u grad prisutan je svuda - od Salzburga preko Rima, cijele Austrije, Francuske... Na turi po malim gradićima Toskane platimo po tisuću eura samo tih vinjeta za autobuse jer doslovno svako mjesto to naplaćuje. U Firenzi je vinjeta 250 eura, u Pisi 100, Veneciji 200 eura...
U Salzburgu grupa turista koja noći u tom gradu ima slobodan ulaz autobusom u centar. U Egiptu svaki putnik u zračnoj luci plaća ulaznu vizu 15 dolara, koju granični policajac zalijepi u putovnicu i to je neka vrsta "ulaznice" u državu.
Ovaj dubrovački prijedlog bio bi logičan jedino kad bi ta "ulaznica" značila besplatan ulaz u muzeje i druga mjesta - kaže Viđak.

Zarada od žičare ide privatniku
Gradske zidine i dubrovačka žičara za Srđ najveće su atrakcije Dubrovnika za koje se plaća ulaz, a svake godine to učine stotine tisuća turista. I dok se od naplate gradskih zidina osigurava njihova obnova, a dio novca prelijeva se i u blagajnu Grada, od žičare korist imaju turisti koji dožive izuzetno iskustvo i - privatni vlasnik. Dubrovačka žičara je, naime, u stopostotnom vlasništvu Lukšić Grupe.

Šuica: Kasno je za ovu sezonu
- I mi smo imali ideju da se uvede neki vid naplate ulaza u Grad, ali smo naišli na žestoku kritiku tadašnje ministrice turizma RH Pave Župan Rusković. Ipak, i sada smatram da se to pitanje na neki način treba riješiti - rekla je Dubravka Šuica, bivša dubrovačka gradonačelnica. - Ne znam točno što gradonačelnik predlaže, no što god da je za ovu sezonu, kasno je. Agencije su već objavile cijene i prodale aranžmane. Sada se može dogovarati samo za iduću godinu - zaključila je Dubravka Šuica.

To je ‘silovanje' gostiju 
 Nigdje u svijetu nema toga da se nekome nešto na silu nameće i da se dolazak u neki grad uvjetuje na ovaj način. Jasno mi je da Grad želi povećati zaradu od turizma, ali postoje druge, puno sofisticiranije metode da se to postigne - kaže Marina Krističević, predsjednica Društva turističkih vodiča Dubovnika. Ona napominje kako Grad na ovaj način želi agencijskim gostima prodati i ono za što dio njih uopće nije zainteresiran.
- Ne želi svaki gost ići u muzej pa to nije dobar put. Umjesto toga, do povećanja potrošnje trebalo bi doći poboljšanjem ponude - navodi Krističević.
Dodaje i kako bi gosti bili u neravnopravnom položaju jer bi 15 eura u cijeni izleta plaćali gosti koji dolaze preko agencija, dok posjetitelji koji na jedan dan u Dubrovnik dolaze svojim automobilima ne bi plaćali ništa, jer ne postoji ni način da im se ta naplata uvede.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr