• hr
  • en
  • de
  • it

Vlahušić neovlašteno traži kredit za lučicu na Batali

Grad Dubrovnik neovlašteno je zatražio kredit od Splitske banke u ime i za račun Županijske lučke uprave Dubrovnik. To zaključuje ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić u pismu dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću, a u povodu njegova dopisa u kojem je izvijestio tu lučku upravu o prijedlogu financiranja komunalne luke na Batali.
Dadić podsjeća kako je Županijska lučka uprava Dubrovnik još 11. travnja 2012. godine izvijestila Grad Dubrovnik o namjeri financiranja idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnje komunalne luke na Batali, sve sukladno UPU gruškog akvatorija, te piše:
"Međutim, preduvjet za izgradnju komunalne luke i luke posebne namjene (marina) jest izrada studije utjecaja na okoliš, dobivanje potvrde na glavni projekt, te izgradnja prometnice od istezališta Batala do bivše vile Pitarević. Nažalost, po našim saznanjima, projekt izgradnje prometnice na Lapadskoj obali tek je u izradi, još nije ishođena lokacijska dozvola, napravljene su samo geomehaničke istražne radnje, pa je sasvim neizvjesno kada će se ishoditi pravomoćna potvrda na glavni projekt kako bi se prometnica mogla početi graditi, što je sve u nadležnosti Grada Dubrovnika.
Želimo vjerovati da će Grad Dubrovnik u proračunu za 2013. godinu osigurati novac potreban za izgradnju prometnice, šetališta i parkirališta na Lapadskoj obali, te izgraditi prometnicu, što je preduvjet početka realizacije izgradnje komunalne luke na Batali. Izravnu komunikaciju između budućega koncesionara komercijalne marine, Grada Dubrovnika i Županijske lučke uprave Dubrovnik, smatramo puno boljom solucijom od komuniciranja preko medija."
Dadić također poručuje gradonačelniku Vlahušiću da njegov prijedlog o uvođenju ekološke takse u iznosu od 50 kuna za putnike s kruzera koji se sidre ispred Gradske luke Dubrovnik procjenjuje vrlo opasnim potezom, "jer Prijedlog lučke tarifne politike za brodove na kružnim putovanjima u Dubrovniku za razdoblje od 2012. do 2017. godine, koji je izradio Institut za turizam RH u kolovozu 2010. godine, u zaključku jasno određuje da nema prostora za većim povećanjem lučkih pristojbi, jer bi u suprotnom moglo doći do supstitucije dijela potražnje za Dubrovnikom lukama u bližem okruženju (Kotor, Split i Bari)".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr