• hr
  • en
  • de
  • it

Vježbenici će moći stažirati i na jahtama

U posvemašnjem nedostatku mjesta za odrađivanje vježbeničkog staža na domaćim, ali i stranim trgovačkim brodovima mladi pomorci uz potporu Sindikata pomoraca Hrvatske pokrenuli su inicijativu prema Ministatvu pomorstva kako bi im se dopustilo obavljanje kadeture i asistenture i na jahtama.
Njihova nastojanja urodila su plodom pa je resorno ministarstvo objavilo dodatno tumačenje Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca kojim dopušta obavljanje polovine vježbeničkog staža na jahtama uz dodatno pojašnjenje da budući "makinjišti" moraju ploviti na jahtama čiji strojevi imaju snagu od najmanje 750 kilovata.
Dokument s potpisom Igora Butorca, pomoćnika ministra pomorstva, nesumnjivo otvara dodatne mogućnosti za mlade pomorce kako bi uspjeli odraditi onih nužnih 12 mjeseci kadeture ili asistenture koji su preduvjet za dobivanje temeljnih breveta i nastavak školovanja.
Naime, spomenuti Pravilnik propisuje da vježbenici palube moraju najmanje šest mjeseci prakse odraditi na brodovima u međunarodnoj plovidbi, nosivosti najmanje 500 brutotona ili većima, a tijekom preostalog dijela službe moći će ploviti i na jahtama. Vrlo slični uvjeti propisani su i za strojare koji će ubuduće moći odraditi polovinu asistenture na brodovima čiji motori imaju snagu od najmanje 3000 kilovata, a drugi dio staža na jahtama čiji pogonski strojevi razvijaju snagu od najmanje 750 kilovata.
U svakom slučaju, članovi posada ubuduće će imati veće šanse za stažiranje pa se pretpostavlja da bi barem polovina aktualnih hrvatskih kandidata na taj način mogla riješiti problem koji muči mnoge mlade pomorce. Smanjivanje domaće flote, orijentacija i na inozemne članove posada te velika konkurencija na brodovima inozemnih brodara - tri su ključne prepreke koje su srednjoškolcima i studentima otežale traženje mjesta za obavljanje vježbeničkog staža.
- Nakon pritisaka na Ministarstvo pomorstva napokon smo dobili odgovor i na naš upit vezan uz problem priznavanja odrađivanja vježbeničkog staža na jahtama. Reakcija resornog ministarstva napokon ide u korist hrvatskim pomorcima i to je ključni pomak prema stvaranju boljih uvjeta za mlade pomorce jer odavno su prošla vremena kada su naše kompanije imale po dvadesetak i više brodova i na svakome je bilo mjesta za najmanje dvojicu vježbenika - ističu u Sindikatu pomoraca Hrvatske.
Očekuje se da će već ovog ljeta vladati pojačani interes za ukrcaj kadeta i asistenata na jahte koje tijekom sezone plove Jadranom i Sredozemljem te da će na takav način Hrvatska dobiti novu generaciju "ljudi od mora" sa specifičnim znanjima koja će moći primijeniti tijekom daljnjeg školovanja i rada na brodovima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr