• hr
  • en
  • de
  • it
Grad Vis_poluotok Prirovo
Grad Vis_sumrak
Grad Vis_Luka
Grad Vis_anticke terme
Grad Vis nocu
Grad Vis_pogled s mora



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
28
23


Vis/otok Vis

Vis/otok Vis     Vis nekad

Polis "Issa" - prva je organizirana država na području Jadrana!
Proteklo je 1000. godina od prvog pisanog spomena hrvatskog grada Visa!

Gradine i kamene gomile svjedoče o tisućljetnoj naseljenosti otoka Visa, a ostaci teatra uzidani u temelje franjevačkog samostana na poluotočiću Prirovu, antičke terme ili helenističko groblje, potvrđuju da je grad Vis jedno od najstarijih urbanih središta u Hrvatskoj.

Sam grad Vis, antičku Issu, osnovao je sirakuški tiranin Dionizije Stariji oko 397. godine pr. Kr. kao uporište grčkom naseljavanju Jadrana. Dionizijevo naselje nalazilo se na dijelu grada koji se danas naziva Gradina te na poluotoku Prirovu.

Vis je u helenističko doba bio toliko močan da je osnivao i svoje vlastite kolonije na mjestima današnjih gradova Trogira, Stobreča i Lumbarde na Korčuli. O razvijenosti grada govore i brojni arheološki ostaci. U arheološkoj zbirci viškoga muzeja koja se nalazi u austrijskoj utvrdi Batarija može se vidjeti najljepši primjer antičke umjetnosti na Visu - brončana glava božice Artemide.

Prirodni uvjeti su i tradicija odredili razvoj gospodarskih djelatnosti viških stanovnika. Zbog dostatnih površina obradivog i kvalitetnog zemljišta, naročito u poljima oko grada Visa, poljoprivreda je oduvijek bila glavna grana gospodarstva.

Vinogradarstvo je od antičkih vremena bilo najvažnija djelatnost Višana, pa tako jos antički pisac Agatarhid govori "kako je vino iz Isse, otoka na Jadranskomu moru, u usporedbi s drugima bolje".
S druge strane, bogata lovišta ribe u ovom dijelu srednjeg Jadrana, utjecala su na razvoj ribarstva. Danas, uz navedene djelatnosti glavnu ulogu igra uslužni sektor, a naročito turizam.


Izvor: http://www.visinfo.org/
Izvor: http://www.tz-vis.hr/