• hr
  • en
  • de
  • it

Viking Star otvara sezonu 19. ožujka

Norveški mega kruzer Viking Star, na kojem može putovati gotovo tisuću putnika, otvorit će 19. ožujka pulsku kruzer sezone. Nekako se ustalilo da se kruzer sezona u Puli otvara u travnju, međutim, norveški mega kruzer se ne odbija, a očito je norveškoj kompaniji Viking Ocean Cruises grad drevne Arene postao isplativo odredište kada mu se konstantno vraća.
Ovaj kruzer impozantnih gabarita otvorio je, primjerice, prošlogodišnju sezonu kruzera u Dubrovniku, ali i zatvorio kruzer sezonu u Puli u studenom 2015. godine, pa se može samo nadati da će i ove godine u tako kasnom periodu godine dovesti putnike do Pule. S dužinom od 228 metara i težinom od 47 tisuća tona Viking Star je tek nešto manji od uobičajenih kruzera za masovna putovanja, ali je najveći koji je stigao u Pulu i, za sada, jedini uz "brata blizanca" Viking Sea, koji ne može ući u pulsku luku. Stoga se sidri na Milumentima, s vanjske strane lukobrana, a putnici se na kopno prebacuju manjim brodom. Riječ je o luksuznom brodu u vlasništvu norveške kruzing kompanije "Viking Ocean Cruises" koji u posezoni u Pulu dovozi iz Venecije uglavnom Amerikance, Kanađane i Engleze, na njihovom putu prema Dubrovniku.
Iako je za sada još uvijek prerano govoriti o konačnoj brojci, prema trenutno raspoloživim podacima definirano je 14 dolazaka kruzera u pulsku luku. Viking Star, ali i Viking Sea, s gotovo tisuću putnika u Pulu će doći i 4. odnosno 11. travnja, a kako je riječ o predsezoni itekako je značajan za pulski turizam, pogotovo kada se zna da je još uvijek daleko projekt izgradnje putničkog terminala za brodove koji bi dolaske putničkih brodova sasvim sigurno intenzivirao. Od svibnja, pak, potom slijedi dolazak već poznatih gostiju pulske luke, Silver Clouda i Le Lyriala.

Uz navedene putničke brodove svoj su dolazak na obalu podno Arene već rezervirali Belle de L'Adriatique, TBA, Azores i Minerva. Brojka od 14 kruzer koji su već najavljeni sasvim sigurno će ove godini biti znatno veća jer mnogi od navedenih kruzera još uvijek nisu definirali svoj plan dolazaka. Za sada je tek izvjesno da će Le Lyrial šest puta doticati pulsku obalu. Naime, najave za nadolazeću sezonu na ovom obliku pomorskog prometa su dosad više nego obećavajuće. Naime, dolazak je za predstojeću sezonu najavilo već deset brodova koji bi pulsku luku trebali posjetiti, ni manje ni više, nego 26 puta što je više nego dvostruki broj u odnosu na prošlu sezonu.

Inače, i ovog ljeta u pulskoj luci plovit će i uobičajeni putnički brodovi Adriatic Jet, San Frangisk i Fiammetu, koji putnike voze prema Veneciji i Rovinju od lipnja do rujna.

Izvor: www.glasistre.hr