• hr
  • en
  • de
  • it

Viganj - Casper Bouman svjetski prvak, Luka Mratović državni

Casper Bouman iz Nizozemske novi je svjetski prvak u Formuli Windsurfing, srebrni je Gonzalo Costa Hewel iz Argentine, dok je bronca pripala Australcu Stephenu Allenu. U sklopu ESET NOD32 Antivirus Svjetskog prvenstva u Vignju proglašeni su najbolji i na Prvenstvu Hrvatske za ovu klasu. Državni prvak je Luka Mratović, drugo mjesto je zauzeo Ante Berlengi, a treće Mihovil Fantela. Mratović je u ukupnom poretku zauzeo 23. mjesto.
Zadnjeg dana ESET NOD32 Antivirus Svjetskog prvenstva za Formulu Windsurfing odjedrena su čak četiri jedrenja. Četiri vrlo uzbudljiva jedrenja, koja su odlučivala o podjeli medalja. Bilo je iznimno uzbudljivo i napeto, nitko od glavnih pretendenata na medalje nije radio velike greške, tako da je doslovno zadnji plov igrao za zlato. Ključni trenutak dogodio se u drugom plovu dana, kada se Argentinac Gonzalo Costa Hewel morao povući s regatnog polja. Oštetio je dasku u sudaru u startnoj proceduri. U zadnjem plovu Argentinac je mogao uzeti zlato da je ušao prvi u cilj, a da je Nizozemac Casper Bouman bio lošije plasiran od četvrtog mjesta, međutim to se nije dogodilo.
Bouman je bio miran i koncentriran, vodio je od prvog do zadnjeg dana prvenstva, i apsolutno zasluženo uzeo zlato.
- Ne mogu ništa više reći nego da sam sretan. Kad vodiš cijeli tjedan i uspiješ pobijediti na kraju sretan si. Bilo je stresno. Hvala Vignju i svima domaćinima koji su nas tako lijepo dočekali - kazao je prezadovoljni Nizozemac.
Srebro je uzelo Hewel, a broncu Australac Stephen Allen. Šest hrvatskih daskaša se u sklopu SP-a ujedno ogledalo i za hrvatske medalje. Državni prvak je očekivano Luka Mratović, drugi je Ante Berlengi, a treći Mihovil Fantela.
- Bilo je ovo zanimljivo iskustvo. S obzirom na opremu koju imamo mi se teško možemo nositi s njima, međutim dobro je da smo nastupili, bilo bi šteta da nismo kad je već SP u našim domaćim vodama - kazao je Luka Mratović.
Vjetar se nije baš iskazao u punom sjaju kako to zna biti u Pelješkom kanalu, međutim ipak 10 plovova je odrađeno i najbolji su pobijedili, iznenađenja nije bilo. A najbolji svjetski daskaši još ostaju u Vignju, radi priprema i testiranja opreme. Većina ih praktički stalno putuje svijetom s obiteljima, borave tamo gdje je ljeto, a Pelješki kanal i Viganj pokazali su im se kao više nego dobra lokacija.
- Zadovoljni smo. Bilo je teško i zahtijevno, stresno ponajviše, ali mislim da smo se pokazali kao dobri domaćini, i da smo spremni za ovakve izazove kao što je svjetsko prvenstvo - kazao je Mario Roso, prvi čovjek organizacije.

Izvor: www.hjs.hr