• hr
  • en
  • de
  • it

Veselje na šibenskim otocima: 'Tijat' se vraća na svoju rutu

Dok je u tijeku bilo potpisivanje peticije otočana Prvića i Zlarina zbog najave da će na liniji 505 ubuduće voziti brod "Lara" umjesto njihova "dobrog, starog" "Tijata", saznajemo da će se "Tijat" ipak vratiti svojim odnosno šibenskim otočanima i to do konca mjeseca lipnja!
Govori nam to direktor Agencije za obalni linijski pomorski promet u Splitu kapetan Ivan Franičević Aga, koji je na tom mjestu upravo zamjenio novog splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara. Franičević naglašava da je to definitivna odluka i da su koncesiju dobila oba broda s tim da će "Lara" biti zamjenski brod.
- U ovom trenutku "Premuda" još vozi na dubrovačkom području jer "Postira" koja drže tu liniju imaju ozbiljniji remont. Kad se "Postira" vrate na dubrovačke otoke, "Premuda" odlazi na Lošinj, a "Tijat" se, sad je to definitivno, vraća na šibensko područje. "Tijat" ima registriranih 310 mjesta za putnike a "Lara" 232 s tim što je "Lara" brži brod, dakle to su na neki način po kapacitetu slični brodovi - govori Franičević.
Novi brod dobit će i Kaprije i Žirje no informacija o tome bit će dostupna kad završi žalbeni rok u natječaju za dodjelu koncesija. Ovoj vijesti svakako će se obradovati Zlarin, a i oba prvićka sela, Luka i Šepurina, no po nekim informacijama koje smo dobili gotovo uzgred, "Tijat" se ipak neće dugo zadržati na šibenskim otocima. Razlog: država planira gradnju četiri-pet klasičnih malih putničkih brodova, u ovom se trenutku još ne zna da li dvotrupaca ili jednotrupaca, kapaciteta oko 200 putnika u zatvorenom i do 150 putnika na otvorenom prostoru, s brzinom između 13 i 14 čvorova i dvotonskom dizalicom koja bi se koristila u snabdjevanju, u šibenskom slučaju - tri otočka naselja.
Brodovi bi bili dugi oko 40 metara i to su okviri u kojima će se, navodno, raspisati natječaj na koji će se iza 1. srpnja, naravno, moći javiti bilo koji europski škver.
Čuli smo i to da bi novi brod koštao 3-4 milijuna eura. Inače, svaki će otočanin i svaki pomorac reći da su brodovi poput "Tijata" naprosto "pogođeni" brodovi koji savršeno odgovaraju svojoj funkciji. Građeni su u Trogiru 1955. godine i mogu se i dalje održavati u životu, naravno, uz ulaganja. Kao što se za drveni brod kaže da može trajati dok je drva u gori, za metalni kažu da može trajati dok ima lamarina... - govori to i predsjednik Mjesnog odbora Prvić Šepurine umirovljeni pomorac Goran Kursar.
- To su vam brodovi "peri-deri" a motori "šulcer", njemački, inače građeni i za sve novogradnje riječkog "3. maja" u karlovačkoj Jugoturbini, naprosto su nepoderivi! Nekoć je Jadrolinija imala zavidnu flotu putničkih brodova, onih iz serije "pjesnika", ili onih nazvanih po gradovima, a sad osim spomenuta tri, "Postira", "Premude" i "Tijata" postoji iz iste kategorije još i "Ozalj" koji ne vozi ali kažu da još nije raspremljen.

Ukras na moru i za rivom
Šibenski su otočani iznimno vezani za svoje stare brodove koji su, uostalom, i pravi ukras na moru i za rivom. Čuju se čak ovakva razmišljanja: kad bi umjesto da potroši ogromne novce za gradnju novih brodova u nekom od europskih brodogradilišta naša država temeljito obnovila recimo "Tijat" i "Ozalj" onda bi oni mogli držati liniju u oba smjera - iz Šibenika prema Vodicama i u suprotnom pravcu od Vodica prema Šibeniku. Tada bi bilo moguće realizirati i onu ideju o liniji 506, a država pri tom ne bi imala puno više troška nego što ga ima sada - nekmoli kad se u obzir uzme trošak za gradnju novih brodova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr