• hr
  • en
  • de
  • it

Vertigo čeka Murdocha u Rovinju

Nakon što je prošle godine novinski magnat Rupert Murdoch sa svojom jehtom boravio oko Brijuna i Rovinja i ove godine mu je jahta Vertigo ponovno usidrena u Rovinju.
Riječ je o jahti dugačkoj 68 metara, glavni jarbol je iste visine, a njena jedra hvataju vjetar površinom od 5 330 kvadrata. Cijena najma ove luksuzne jahte za tjedan je 295 000 eura.
Rupert Murdoch najveći je svjetski medijski magnat. Još 1952. postao je izvršni direktor australskog News Limiteda, kojeg je naslijedio od oca. Osnovao je i News Corporation, drugi najveći medijski konglomerat na svijetu. Tijekom 1950.-ih i 1960.-ih, kupio je velik broj novina u Australiji i na Novom Zelandu prije nego se proširio na Ujedinjeno Kraljevstvo 1969. Tamo je preuzeo News of The World i The Sun. 1981. Kupio je britanski The Times.
Osamdesetih je bio među prvima koji su uveli nove elektronske tehnologije u izdavaštvu. Njegova News Corporation tad je kupila i Twentieth Century Fox, Harper Collins i The Wall Street Journal, a cijelo desetljeće bio je blizak s premijerkom Margaret Thatcher.
U srpnju 2011 Murdoch se našao u središtu skandala kad je optužen da su njegove publikacije, uključujući News of the World, prisluškivale telefonske razgovore zvijezda, članova kraljevske obitelji i članova britanske vlade.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 Video: Vertigo

 

Video: Vertigo bajbot