• hr
  • en
  • de
  • it

Venecijansku galiju istraživat će svjetski stručnjaci

U sklopu proslave Županijskih dana 2011. u ponedjeljak je u Muzeju grada Zadra otvorena izložba "Gnalić - blago potopljenog broda" na kojoj su izloženi dijelovi broda i tereta s venecijanske galije iz 16. stoljeća koja je 1967. pronađen kod otočića Gnalića u Pašmanskom kanalu i danas se čuvaju u Zavičajnom muzeju Biograda na Moru.
Iako se veći dijelovi broda još uvijek nalaze na morskom dnu, najavljena su nova istraživanja koja bi trebala kompletirati priču o lokalitetu Gnalić u jednu veliku izložbu, pa čak i samostalni muzej po čemu bi Biograd bio svjetski poznat, kazao je ravnatelj Zavičajnog muzeja Dragan Samardžić, s obzirom da takva galija nigdje nije sačuvana.
Na zadarskoj izložbi prikazan je tek manji dio izvađene opreme i dijelova broda odnosno tereta kojeg je prenosio, kao što su željezni topovi, brodski predmeti, staklo, metalne šipke ili tkanine od damasta. Arheolozi inače još uvijek nisu utvrdili okolnosti potapanja galije dugačke između 30-40 metara, kao ni njeno konačno odredište.
- Nadam se da će nam nova, sistematska istraživanja nalazišta, koja namjeravamo provesti uz pomoć kolegice Irene Radić Rossi sa Zadarskog sveučilišta i Instituta za podvodna istraživanja i arheologiju iz Texasa, najvećeg takvog instituta na svijetu, omogućiti da taj svjetski značajan brod do kraja primjereno dokumentiramo, istražimo i na koncu izložimo" kazao je prof. dr. Zdenko Brusić koji je jedini sudjelovao u sve tri dosadašnje kampanje istraživanja Gnalića.
Prve dvije kampanje, provedena 1967. i 1968., praktički su obilježile pionirske korake hrvatske podvodne arheologije.
U zadnjoj kampanji iz 1996. kod Gnalića je pronađeno oko pet kila staklenih perlica, dodao je Brusić naglasivši da je lokalitet od pronalaska do danas ostao nezaštićen te je na stalnoj meti pljačkaša s obzirom da se najveći dio broda (konstrukcija) i tereta još uvijek nalaze skriveni u morskom mulju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr