• hr
  • en
  • de
  • it

Venecijanci tijelima i barkama blokirali promet kruzera

Venecija je jedna od najposjećenijih luka za brodove na kružnim putovanjima na Mediteranu, kao i Dubrovnik. Povijesna jezgra Venecije višestruko je veća od dubrovačke, a broj putnika tek je dvostruko veći. U Veneciju je 2012. uplovilo oko 1,7 milijuna putnika s kruzera, a u Dubrovnik oko 950 tisuća. Venecijanci već nekoliko godine negoduju zbog pristajanja megakruzera u njihovu lagunu, a bunt je eskalirao u nedjelju kad su građani vlastitim tijelima blokirali lučki terminal i onemogućili iskrcavanje turista. 
Akcija se zvala „Ne velikim brodovima", a okupila je stotine građana, kako javljaju talijanski mediji.
„Stanovnici Serenissime su umorni od plovećih „nebodera", velikih kruzera koji prolaze tik do Trga sv. Marka i neometano plove lagunom. Prosvjed je organizirala grupa mladih, koji smatraju da je vrijeme da se nešto napravi kako Venecija ne bi postala nova "isola del Giglio" (otok u Tirenskom moru na koji se nasukao kruzer Costa Concordia)", piše portal Lettera43.
Prosvjednici su formirali živi zid oko terminala i cijelo jutro blokirali prolaz turistima, kao i odvijanje morskog prometa, a poslijepodne su s kopna prešli na more i desetinama barki blokirali kanal Giudecca, blokirajući tako prolaz brodovima.
Prosvjed je završio uvečer nakon što se digao vjetar i valovi, a počela je padati kiša. Tek negdje oko 21 sat uz velika kašnjenja veliki kruzeri mogli su isploviti iz Venecije.
„Rezultat ovog dugačkog dana je više nego dobar jer je grad rekao jasno da ne želi ovaj tip turizma i da veliki brodovi moraju ostati izvan lagune", kazao je glasnogovornik građanske inicijative Silvio Testa.

Izvor: www.dubrovniknet.hr