• hr
  • en
  • de
  • it

Veljko Ostojić o 2012

Za turizam iduća će godina biti jako izazovna zbog niza faktora, poput krize u eurozoni, rasporeda blagdana, dva velika sportska događaja Olimpijade krajem srpnja i nogometnog Eura u lipnju te drugog, ali sve to ne daje za pravo da ne budemo ambiciozni te javno-privatni sektor odradi turizam tako da ponovimo ovogodišnje dobre turističke rezultate, a možda ostvarimo i malo više, izjavio je u razgovoru za Hinu ministar turizma Veljko Ostojić.

Nakon što je krajem prošlog tjedna preuzeo dužnost ministra i Ministarstvo turizma, Veljko Ostojić ovih dana, kako sam kaže, ima brojne sastanke s ciljem što bolje pripreme i realizacije iduće turističke godine, ali i oko važnih pitanja za sektor. Među tim pitanjima je i program rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2012. koji je obično, za razliku od ove godine, bio usvojen u prosincu, u vezi čega ističe da mu baš nije jasno zašto se to nije već dogodilo. Program je spreman, ali zbog vremenske stiske njegovo će se usvajanje dogoditi u siječnju, jer prije toga treba još sazvati Sabor HTZ-a te imenovati novo Turističko vijeće HTZ-a koje će ga usvojiti. Uz to, u siječnju će se najvjerojatnije raspisati i natječaj za direktora Glavnog ureda HTZ-a (što je zadnjih desetak godina Niko Bulić), a sredinom siječnja i natječaji za udruženo oglašavanje javnog i privatnog turističkog sektora. U vezi natječaja za to oglašavanje ministar turizma ističe da je svjestan da su strani i domaći partneri, touroperatori i drugi pomalo nestrpljivi, razumije njihova očekivanja, jer su zadnje dvije godine natječaji išli nešto ranije, ali kako se ne želi pogriješiti u donošenju odluka morat će se strpjeti još malo.

O tome koliko će turizam (Ministarstvo i HTZ) iduće godine 'dobiti' iz državnog proračuna, ministar ističe da još nisu razgovarali, ali s obzirom da je njegovo Ministarstvo jedno od najmanjih, ako ne i najmanje, ne očekuje da će iz proračuna dobiti manje nego je bilo ove godine.

U vezi donošenja smanjene odnosno adekvatnije stope PDV-a za cijeli turizam također kaže da još nije bilo velikih, službenih razgovora, da će vidjeti narednih dana, ali da nadu daje najava premijera Zorana Milanovića koji je to spomenuo kao mogućnost.

Ovih će dana, kako je kazao, i na razgovor u zagrebački Institut za turizam koji izrađuje najvažniji dokument za turizam, strategiju, te vidjeti da li ta izrada ide po planu te hoće li prema najavama biti dovršena do studenoga iduće godine ili možda nešto ranije.

Izvor: www.mint.hr