• hr
  • en
  • de
  • it

Velika potraga za glavatom želvom u akvatoriju južnog Jadrana

U akvatoriju južnog Jadrana cijelu subotu trajala je neuspješna potraga za glavatom želvom. Naime, dubrovačkom Županijskom centru 112 je u petak u 15.27 sati javljeno da je ispred svjetionika u Cavtatu viđena velika morska kornjača kako pliva s nečim oko vrata, ali brod koji je isplovio da zbrine kornjaču do mraka je nije pronašao. Alarmirani su i ribari te ljubitelji prirode, ali potraga do subote u 15 sati nije dala rezultata.
Poznati zaljubljenik u more i viši znanstveni suradnik dubrovačkog Instituta za more i priobalje dr. sc. Vladimir Onofri kaže:
- Želva je zaštićena životinjska vrsta o kojoj je država dužna skrbiti. U ovom je slučaju nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a za naše područje županijska Uprava za zaštitu i spašavanje. U tijeku sam akcije potrage i spašavanja glavate želve. Znam da je Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) bio nositelj dijela projekta IPA - NETCET, koji je trajao od 2012. do 2015. kao međunarodni projekt zaštite morskih sisavaca i kornjača. U taj je projekt, ukupno vrijedan 2,733 milijuna eura, bio uključen cijeli Jadran od Albanije do Venecije. Hrvatski je dio iznosio 599.144 eura, a partneri DZZP-a bili su "Plavi svijet" - Institut za istraživanje i zaštitu mora te Morski obrazovni centar u Puli. U sklopu projekta educirani su veterinari i ribari kako postupiti u slučaju nalaza mrtve i bolesne životinje i kako skrbiti o njima.
No, iznimka je dubrovačko područje. Ne znam zašto je to tako, iako su područje Dubrovnika, južnodalmatinskih otoka i Pelješac uvijek za jakog juga na udaru. Tada more donese najviše ranjenih i mrtvih životinja do obale, osobito u zimskim mjesecima. Unatoč tome, iz projekta IPA NETCET našem Institutu za more i priobalje i tijelima državne uprave zaduženima za zaštitu prirode na gradskoj i županijskoj razini nikad nisu ponudili pomoć.
Logično bi bilo da su Pula, Zadar, Split i Dubrovnik centri na našoj obali Jadrana zaduženi za skrb i oporavak ranjenih životinja, ali s našim Institutom nikad nije potpisan nikakav ugovor o suradnji iako imamo sve potrebne prostorne kapacitete i stručnjake za skrb o ozlijeđenim kornjačama. Netko smatra da je jednostavnije i dovoljno da se akcije spašavanja ranjenih životinja u našem dijelu Jadrana vode iz Lošinja i Pule.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr