• hr
  • en
  • de
  • it

Vela Luka i Smokvica obaraju turističke rekorde

Prema statističkim podacima koje je objavio TZ Dubrovačko-neretvanske županije, u srpnju je najveći porast broja noćenja, čak 20 posto, ostvaren u Veloj Luci. Nakon Vele Luke, u srpnju je najuspješnija bila Smokvica s porastom noćenja od 15 posto.
U prvih sedam mjeseci ove su dvije turističke zajednice također bile najuspješnije u županiji - TZO Smokvica s 20 posto više ostvarenih noćenja nego u istom razdoblju prethodne godine, te nakon toga Vela Luka sa 17 posto više ostvarenih noćenja u odnosu na prvih sedam mjeseci 2012. godine.
- Razlog povećanja broja noćenja u Veloj Luci ponajviše je vezan uz hotele "Hum", koji su u odnosu na prošlogodišnje slabije rezultate ostvarili povećanje od 50 posto. Hotel "Korkyra" iz godine u godinu bilježi povećanja, tako su i ove godine ostvarena 7032 noćenja ili 28 posto više u odnosu na lani. U privatnom smještaju prijavljeno je sedam posto gostiju više nego za isto razdoblje 2012. - rekao nam je direktor Turističke zajednice Vele Luke Dorjan Dragojević.
Direktorica TZO-a Smokvica Martina Marelić posebno je zadovoljna porastom broja noćenja u privatnom smještaju, jer je to pokazatelj da je stanovništvo počelo više ulagati u turizam, dok su do sada uglavnom bili orijentirani na poljoprivredu. Budući da gospodarstvo u Smokvici ne daje dovoljno radnih mjesta, ovaj će zaokret zasigurno njegovim stanovnicima omogućiti lakše preživljavanje u recesiji.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr