• hr
  • en
  • de
  • it

Vedran ide na Transat 2017

Ideja za ovu životnu avanturu rodila se 2011. kada smo prvi put sudjelovali na regati klase Mini 650 u Francuskoj na atlantskoj obali. To nije samo jedrenje, moraš biti mornar, nutricionist, doktor i moraju se proći vrlo ozbiljne pripreme, kaže Kabalin
Da ljubav prema moru i avanturama nema granica dokazuje i mladi Lošinjanin Vedran Kabalin koji se već godinu dana priprema za veliku prekooceansku regatu Mini Transat 2017. u kojoj natjecatelj sam mora prejedriti Atlantski ocean na jedrilici od 6,5 metara i to bez ikakve vanjske pomoći.
Ova regata datira još od 1977. kada se na startu prve regate našlo 25 hrabrih jedriličara od kojih je 20 završilo regatu i time započelo ovu novu tradiciju. Regata duga 4.100 milja održava se svake neparne godine sa startom u Francuskoj, a sastoji se od dvije etape. Prva je duga je 1.300 milja i traje od osam do deset dana, a jedri se na relaciji od Douarneneza (Francuska) do Lanzarote (Španjolska), dok druga etapa duga 2.800 milja traje od 15 do 20 dana, a jedri se od Lanzarote do Pointe-à-Pitrea, najvećeg grada otoka Guadalupe, francuskog prekomorskog departmana u Malim Antilima.
Iako na Mini Transatu jedri sam jedriličar ipak mora imati potporu u cijelom nizu segmenata. U Kabalinovom timu su savjetnik projekta Šime Stipaničev, meteorologinja Maja Jeromel, trener Darko Hajdinjak. Financijski su mu partneri Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Malog Lošinja, Županijska lučka uprava, Diver Lošinj, Adria Medica, Allianz d.d., MCP Boat charter, Tekol Teri, Ind-Eko, Hotel Manora, Damaco d.o.o., Marina Lošinj, Garmožaj d.o.o., Kličković Security. Tehnički partneri su Musto za odjeću i obuću, Ullman Sails za razvoj i izradu te servis jedara i Aspar Riggings obrt za servis i popravak jarbola, konopa i druge nužne jedriličarske opreme, Gumi sails...
- Ideja za ovu životnu avantura rodila se 2011. kada smo prvi put sudjelovali na regati klase Mini 650 u Francuskoj na Atlantskoj obali. To nije samo jedrenje, moraš biti mornar, nutricionist, doktor i moraju se proći ozbiljne pripreme kako bi se što jednostavnije naučilo koristiti sredstva na brodu, ali i energija koja se mora štediti i čuvati što više. Još 2012. krenuo sam u potragu za sponzorima i brodom, rekao je Vedran Kabalin.
Plovi se na jedrilicama klase Mini 650 koje su ujedno i najekstremniji oceanski jednotrupci na svijetu. Dugi su 6,5 metara, tri metra široki, a imaju 12,6 metara od vrha jarbola do dna kobilice. Ova vrhunska jedrilica prilagođena je solo jedrenju uz svu sigurnosnu opremu. Nakon dugotrajnog traženja, 20. prosinca 2014. godine, Kabalin je napokon pronašao odgovarajuću jedrilicu klase Mini i dovezao je na Lošinj uz pomoć donatora i prijatelja. Njegova »Eloa« izgrađena je 2008. prema nacrtima Samuela Manuarda, vrhunskog francuskog jedriličara i brodograditelja, sudionika više Mini Transat regata. Kabalin se intenzivno priprema, a uz svakodnevne treninge uređuje »Elou« konstantno nadopunjujući opremu.
- U ožujku 2015. zajedrio na »Eloi« na prvim ozbiljnim treninzima. Išao sam na regatu u Italiju, jedrilo se iz Genove oko Korzike na 500 milja dugoj regati. To je bila moja prva regata u klasi Mini gdje sam s prijateljem Slobodanom Velikićem odradio također prvu kvalifikacijsku regatu. Nakon toga sam se iz Genove sam vratio do Lošinja kao dio kvalifikacijskog ciklusa za potrebnih 1.000 milja navigacije, prisjetio se Kabalin.
Da bi jedriličar sudjelovao na regati preko Atlantika mora odraditi kvalifikacijske cikluse koji obuhvaćaju minimalno 1.000 milja samostalnog jedrenja ili u dvoje, ali istim brodom kojim planira jedriti i preko Atlantika te također mora odraditi još 1.000 milja neprekidnog jedrenja, ali samostalno.
Kabalin se već godinu dana priprema i odrađuje kvalifikacije, a uz »talijanskih« 500 milja, u lipnju ove godine planira u Francuskoj odjedriti još jednu solo regatu od 300 milja te regatu u dvoje od 600 milja na ruti od Francuske do Irske i natrag. Također u godini Transata jedriličar obazvezno mora odraditi još jednu regatu kako bi se potvrdila pripremljenost.
Uz kvalifikacijske cikluse, jedriličari moraju proći i tečajeve prve prve pomoći te samopomoći s obzirom da su sami na moru, potrebno je i proučavati meteorologiju, obaviti kondicijske treninge, razgovore s psiholozima, a nutricionisti im također slažu posebne dijete kako bi se u ranoj fazi priviknuli na dehidriranu instant hranu pripremljenu dodavanjem vruće vode, jer na brodu imaju samo jedno kuhalo. Klasa Mini propisuje i najbazičnije unose suplemenata koje, prema riječima Kabalina, nije nimalo lako pronaći. Jedriličar ima i hrpu drugog posla - mora organizirati financije, marketing, tehničku potporu, hranjenje... Spava se u intervalima od 10-25 minuta ovisno o uvjetima na moru tako da je i za to potreban trening.
Kabalin je oduševljen fantastičnim uvjetima za pripreme na Lošinju, zbog dobrog zimskog juga koji je simulacija pasata na Atlantiku te zbog zraka prve kvalitete, ali i borovih šuma idealnih za kondicijske treninge.
- Imam sreću da na Lošinju mogu odraditi sve potrebne pripreme. Ovo mi je osobni izazov i želim što više naučiti iz tog iskustva. Mislim da ću korz tu avanturu upoznati samog sebe. Očekujem da ostanem psihički zdrav te da sve to doživim kao zadovoljstvo, a ne muku. S navigacijom od 1.100 milja u 11 dana od Genove do Lošinja, sa strahovitim krizama zbog umora i izoliranosti, sebi sam dokazao da to stvarno mogu, ali treba biti uporan i odraditi jaku mentalnu pripremu kako se čovjek ne bi počeo gubiti u svojim mislima i nesvakidašnjim uvjetima. Uz posao i obitelj, pripreme i regata su veliko opterećenje, ali i užitak. Nakon te velike regate planiram ostati u offshore jedrenju, s veseljem i iščekivanjem kaže Kabalin.

Izvor: www.novilist.hr