• hr
  • en
  • de
  • it

Već odrađeno 81 spašavanje turista na moru

Naravno da je podosta intervencija bilo i zbog čarteraša koji uobičajeno sezonu otvaraju nešto ranije, a spašavati ih se moralo zbog lošeg vremena i niza tehničkih problema od kvara na motoru i kormilu do nestanka goriva.

Prava turistička sezona još nije ni započela, a Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC) već ima pune ruke posla. Iako se tek očekuje navala turista, posebice nautičara, već su od početka ove godine odradili čak 81 intervenciju do zaključno 4. lipnja. Ono što iznenađuje i što je obilježilo prvu polovicu godine je porast medicinskih intervencija kojih je već bilo osamnaest, od ozlijeđenih na otocima do onih na plovilima.
Naravno da je podosta intervencija bilo i zbog čarteraša koji uobičajeno sezonu otvaraju nešto ranije, a spašavati ih se moralo zbog lošeg vremena i niza tehničkih problema od kvara na motoru i kormilu do nestanka goriva.
Zbilo se i osam nasukavanja, po jedno potonuće, sudar, onečišćenje mora, spašavao se čovjek u moru i jedan ronilac s bocom, čak šest ronilaca na dah, troje kupača, dvoje daskaša, a u dva slučaja su potrage pokrenute zbog kašnjenja nautičara na odredište! Bilo je i dvadeset lažnih uzbuna.
Upravo zbog sve većeg broja nautičara koji plove našim morem MRCC Rijeka svake godine bilježi povećanje intervencija za pet do deset posto. Primjerice, kad su ljetne nevere znaju imati i dvadeset do trideset akcija dnevno, od kojih visokih šezdeset do sedamdeset posto otpadaju na strance. Tijekom 2011. godine Nacionalna središnjica koordinirala je čak 341 akcijom traganja i spašavanja u kojima je ukupno spašeno 876 osoba i 226 plovila. Dvadeset osoba je smrtno stradalo, 52 ih je ozlijeđeno, a tri osobe su nestale. Prošle godine dogodilo se i petnaest sudara plovila, petnaest potonuća i devet požara na plovilima.

U osamnaest slučajeva radilo se o pružanju pomoći roniocima, a petnaest akcija moralo je biti poduzeto zbog raznoraznih nezgoda daskaša.
Iako se nesreće na moru vrlo često događaju zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i prošle godine poveći broj akcija morao je biti poduzet zbog neopreza nautičara, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade.
Da djelatnicima Nacionalne središnjice nije lako govori i činjenica da mnogi od stranaca ne znaju očitati niti poziciju s GPS-a iako ga imaju. Učestalo se događa da iznajme plovilo za određeni termin, plate unaprijed i bez obzira na vremenske uvjete izlaze na more »glavom bez obzira.«

Izvor: www.novilist.hr