• hr
  • en
  • de
  • it

Valun na otoku Cresu

Na južnom dijelu Valunskog zaljeva izmedu dviju prekrasnih šljunkovitih plaža smjestio se Valun.
Nastao je kao luka starog naselja Bučevciji su ostaci nadeni kod crkve Sv. Marka, čiji su se stanovnici orijentirali prema moru i podigli novo naselje. Valun je danas izrazito slikovito primorsko naselje smješteno oko male lučice orijentiran na kamping i obiteljski turizam.
Uz crkvu Sv. Marka i "Valunsku ploču" iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljških natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Valun je siguran samo za stabilnog vremena. Pogotovo nije preporučljivo pristati u Valunu za vrijeme bure. Lučki lukobran djelomično štiti luku od sjeverozapadnjaka. Najsigurnije mjesto u Valunskoj uvali je uvala Nedomisje koja se nalazi preko puta Valuna. U uvali se nalazi i jedna velika željezna bova - treba paziti ako se noću uplovljava.
Na kraju uvale je veliko žalo sa kampom. U Valunu automobilima pristup nije dozvoljen i jedno je od najmirnijih naseljenih mjesta na Jadranu.

Više slika i informacija o Valunu u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/valun_otok_cres/sailing_adriatic/5/3023/HR

Izvor nautičkih planova na AdriaticSailoru: Karl-H. Beständig "808 LUKA I UVALA - Hrvatska, Slovenija i Crna Gora"