• hr
  • en
  • de
  • it

Valun

Bježeći pred Kolhiđanima, kji su im htjeli oduzeti oteto Zlatno runo i vratiti ga kralju Eeti, Argonauti su, pod vodstvom Jazona, stigli do Kvarnera. Jazon i kraljeva kći Medeja, koja se zaljubila u njega, zaputili su se u bijeg sa Zlatnim runom na sjeverni Jadran. Kraljev sin Apsyrt krenuo je u potjeru za otimačima Zlatnog runa. Iako je plovidba potrajala, uspio je sustići Jazona i Medeju. No, prijetvorna Medeja, namamila je Apsyrta na pregovore, dovela ga pod oštricu Jazonovoga mača. Jazon ubije Apsyrta, a Medeja njegovo mrtvo tijelo raskomada i djelove pobaca u more. Od rasječenih udova nastali su otoci oji su ime dobili po junaku - Apsyrtides - Cresko-lošinjsko otočje.

 

Ova uvodna legenda nas vodi do malog pitoresknog mjesta Valun u blizini grada Cresa. Valun je nastao kao luka starog naselja Bučevciji su ostaci nadeni kod crkve Sv. Marka, čiji su se stanovnici orijentirali prema moru i podigli novo naselje. Valun je danas izrazito slikovito primorsko naselje smješteno oko male lučice orijentiran na kamping i obiteljski turizam.
Uz crkvu Sv. Marka i "Valunsku ploču" iz 11. st. zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljških natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Više informacija o Valunu u ribrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/valun_otok_cres/sailing_adriatic/5/3023/HR