• hr
  • en
  • de
  • it

Uzgoj dagnji uništava okoliš

Uzgoj dagnji u uvali Meka Draga direktno ugrožava najveću i najljepšu plažu na Novigradskom moru, ali i dno uvale koje će ubrzo biti prekriveno nekorisnim i otpalim školjkama. Vjetar i morske struje ih izbacuju na obalu gdje ugibaju i strašno smrde, a u konačnici za dvije-tri godine plaža će biti potpuno neupotrebljiva, stoji u najnovijem reagiranju Udruge mještana i vikendaša Meka Draga koje potpisuje njezin predsjednik Antun Šokčević Toni.
Ocjenjujući lokaciju uzgajališta Vatroslava Karamarka potpuno neprimjerenom, u Udruzi žele „zaustavili ovaj suludi projekt", a odgovornima smatraju nadležne iz Zadarske županije ne protiveći se uzgoju dagnji na nekoj udaljenijoj lokaciji u Novigradskom moru.
- Koncesionar će godišnje platiti 10-ak tisuća kuna za koncesiju i pobrati „vrhnje", iako vlasnici nekretnina plaćaju najskuplje poreze na nekretnine po metru kvadratnom od 15 kuna, što je cijena po kvadratu u Dubrovniku. Tako lokalna uprava ubere stotine tisuća kuna što kroz poreze što kroz razna druga davanja, tvrde u Udruzi "Meka Draga", misleći da se radi o „pogodovanju pojedincu na uštrb šireg interesa".
- Nema logičnog objašnjenja za izbor ove lokacije, osim uskih interesa pojedinaca koji itekako smrde na hrvatsku kroničnu bolest mita i korupcije - kaže Šokčević, dodajući da se „ovih dana nastavlja devastacija uvale dovoženjem novih bova i mladih školjki".
- Vlasnici nekretnina su dovedeni u strašan položaj gubitka vrijednosti svojih nekretnina jer ta uvala gubi sve ono zbog čega su vlasnici i gradili svoje objekte. Sve više se vlasnika pokušava baviti turizmom, preuređujući svoje kuće u apartmane za iznajmljivanje turistima, kojih je svake godine očigledno sve više. Uzgajalište je površine 10.000 kvadrata i sliči na minsko polje.
Ustrajava se na ovoj lokaciji jer su tu plaže, prilazni putovi i izgrađeni mulovi, najpodobniji za transport školjki nakon vađenja iako ni plaže ni mulovi nisu predviđeni za bilo kakve terete i ikakva vozila osim za kupače i brodice. To su uređene površine koje su financirali i svojim aktivnostima uredili vlasnici nekretnina u Mekoj Dragi za potrebe plaža, a ne za eksploataciju, navodi se u Šokčevićevu reagiranju.
Vlasnici nekretnina tvrde da neće stati u svojim pokušajima premještanja uzgajališta, te da će o svemu „obavijestiti sva ministarstva".
Nasuprot njima, vlasnik spornog uzgajališta daganja Vatroslav Karamarko tvrdi da okoliš ni na koji način nije ugrožen:
- Ne radi se tu ni o kakvoj zaštiti okoliša, nema tu nikakvog unošenja bilo čega sa strane, pa ni hranjenja daganja koje ionako pročišćavaju more. Uzgajalište je od plaže udaljeno 400 metara i dagnje ne mogu stići do obale - kaže Karamarko.
- Imam važeći ugovor sa Zadarskom županijom, a vikendaši su svoju peticiju poslali i Ministarstvu pomorstva odakle im je odgovoreno da su svi dokumenti potrebni za otvaranje uzgajališta sukladni zakonu. Rekao bih da se tu radi o samovolji, tim je ljudima problem što skuterima ne mogu izlijetati iz uvale, zaključuje Karamarko, čudeći se što ga, kako tvrdi, nitko od vlasnika kuća nikada nije kontaktirao.

Koncesija vrijedi do 2022. godine
-Čak i kada bih to htio, ne mogu samovoljno preseliti uzgajalište za koje je uredno izdana lokacijska dozvola! Previše sam novca i truda uložio u podizanje uzgajališta, a i to bi preseljenje izazvalo ogromne troškove, kaže Vatroslav Karamarko kojemu koncesija vrijedi do 2022. godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr