• hr
  • en
  • de
  • it

Uz buru i bonacu odjerena 21. Fiumanka

hr

Uz dramatičnu najavu koju je priredilo vrijeme i u petak i subotu do samog starta, 21. Fiumanka jedrila se u potpuno drukčijim uvjetima. Kiša je prestala, ali je pao i vjetar pa je odlukom regatnog odbora regatna ruta skraćena i svi su vozili obiteljsku rutu do oznake u Kostreni i natrag u cilj u riječkoj luci. Od pristiglih 130 online prijava, njih 111 je preuzelo startne brojeve, no nisu se svi uspjeli probiti do starta.
Očekivano je prva u cilj ušla slovenska posada EWOL-a, na čelu sa skiperom Gašperom Vinčecom, nakon sat vremena, 14 minuta i 17 sekundi. Obranili su tako naslov prošlogodišnjeg pobjednika, a poručili da je Fiumanka jedna od regata na kojoj svake godine sa zadovoljstvom sudjeluju.
Nakon njih, u cilj je drugi ušao Molo longo sa skiperom Riječaninom Rajkom Kujundžićem. Treće mjesto pripalo je brodu Damaco, a četvrto mjesto osvojio je ACI-ev ClubSwan36 za čijim je kormilom bio proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić.

hr


Nakon njih u cilj su počeli stizati i medijske posade - prvo mjesto osvojio je Novinet.hr, mreža koja okuplja portale poduckun.net, torpedo.media, tunera.info, lanterna.news, bodulija.net i trend51.net. Drugi je u cilj ušao Novi list, a treće mjesto pripalo je HRT-u, koji je i ove godine suorganizator medijske regate. HR-Radio Rijeka u cilj je ušla četvrta, a na petom mjestu bio je Kanal Ri.

hr


Vrijednost Fiumanke prepoznali su i njezini sponzori i pokrovitelji koji su i ove godine jedrili uz Fiumanku i ostvarili zapažene rezultate. Njima se posebno zahvaljujemo što su ostali uz riječku regatu i u ovim izazovnim vremenima, odlučni u namjeri da pošalju zajedničku poruku o važnosti suradnje, potpore i očuvanja kontinuiteta tradicionalnih manifestacija poput Fiumanke. Najdugovječniji - zlatni sponzor INA na 21. Fiumanki osvojila je odlično šesto mjesto, a već gotovo dva desetljeća kontinuirano podržava Fiumanku i trudi se u vremenima obilježenima pandemijskom i ekonomskom krizom, aktivno sudjelovati i podržavati lokalne projekte. I dugogodišnji srebrni sponzor Erste banka i ove je godine plovio uz Fiumanku s ciljem da podrže projekt koji snažno afirmira ljubav prema jedrenju. Zahvaljujemo i novom partneru i sponzoru TELE2 koji je ušao u partnerstvo s Fiumankom unatoč nepredvidivim vremenima.

hr

I ove godine u obiteljskoj grupi sudjelovalo je najviše jedriličara, a najbrži brod iz obiteljske skupine je brod DJ s kormilarom Matijom Reljanovićem i šest članova posade iz opatijskog Jacht Cluba Croatia.
Jedriličari obiteljske grupe su srce i duša riječke regate i uz Fiumanku su od samih početaka - više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije. Jedan od najmlađih sudionika, ujedno je kormilar ekipe iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene i ima samo 12 godina. Dokaz je to da riječka regata Fiumanka ima svoju budućnost, stoga možemo sa sigurnošću najaviti i pozvati i vas i dogodine na sljedeću - 22. Fiumanku!

Izvor: Ljiljana Ivetac www.fiumanka.eu
Autor fotografija Dean Miculinić