• hr
  • en
  • de
  • it

Uvali Črišnjeva novi vezovi, uskoro i trajektna luka

hr

Prijedlog o uređenju pričuvnog trajektnog pristaništa uvršten je u Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa RH čime su stvoreni i preduvjeti za realizaciju projekata sredstvima EU-a

Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena usvojila je godišnji program rada i razvoja za 2020. godinu u kojemu je predvidjela nekoliko kapitalnih ulaganja za koja će zatražiti sufinanciranje proračunskim sredstvima županije i resornog ministarstva.
Kako doznajemo od ravnateljice ŽLUBKK-a Dijane Mihaljević, ulaganje vrijedno 6 milijuna kuna planirano je u sljedećoj godini na području Bakra za rekonstrukciju priobalnog područja i postavljanje pontona šetnice uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela. Dodatnih 700 tisuća kuna planira se uložiti i u obnovu poslovnih prostora ŽLU-a u Bakru i nastavit će se i s izradom projektne dokumentacije za izgradnju pasarela u bazenu Pod Bok.
Iznos od 5 milijuna kuna potreban je za nastavak izgradnje vezova u luci Črišnjeva, dok će se u Kostreni u lučici Podurinj asfaltirati plato, za što je potrebno osigurati 250 tisuća kuna. Planirano je da se u 2020. godini ispune uvjeti i realizira koncesija za opskrbu plovila gorivom u luci Kraljevica.
- Poseban naglasak sljedeće godine bit će stavljen na pripremu projektne dokumentacije za projekte koji mogu biti sufinancirani europskim sredstvima. Na takav način pokušat će se pripremiti projekt uređenja bazena Žurkovo i nastaviti s izradom glavnog projekta izgradnje lukobrana i pasarela u cijeloj lučici Žurkovo, kao i uređenja obale - najavljuje Mihaljević i ističe da se ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena već nekoliko godina zalaže za uređenje pričuvnog trajektnog pristaništa Črišnjeva u slučaju izvanrednih okolnosti koje bi dovele do zatvaranja mosta Krk i velike operativne obale.
- Prijedlog je u zadnjem kvartalu ove godine uvršten u Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa Republike Hrvatske te su time stvoreni i preduvjeti za realizaciju projekata europskim sredstvima, namijenjenim razvoju lučkih područja.

Uz infrastrukturne projekte, planirana su ulaganja u modernizaciju informatičkih programa i unapređenje komunikacije s korisnicima, u čemu će vodeću ulogu imati nove mrežne stranice izrađene u skladu s pravilima o pristupačnosti, kaže Mihaljević, i naglašava da je usvojena konačna lista za dodjelu stalnih vezova u luci Carovo. Tako će na pasareli koja je bila planirana i projektirana kao zona nautičkih vezova za osobe s invaliditetom, tri nautička veza biti dodijeljena osobama s invaliditetom, sedam stalnih vezova hrvatskim vojnim invalidima Grada Kraljevice, a preostali vezovi bit će stalni vezovi.

Izvor: www.novilist.hr