• hr
  • en
  • de
  • it

Utrka kaića u Krilu Jasenice

Krešimir Nazor i Perica Zemunik pobjednici su druge "Utrke kaića" koja se na Uskrsni ponedjeljak održala u Krilu Jesenice. Dionicu dugu nešto više od dvije milje lanjski viceprvaci odradili su za manje od pola sata i kući otišli sa - janjcem.

Kako će ga podijeliti, nismo pitali, ali, kažu upućeni, za ruke promrzle od veslanja po izrazito jakoj buri nema boljeg lijeka od komada tople janjetine.
- Uvjeti su bili katastrofalni! Bura, valovi, ma ni "Jadrolinija" nije danas vozila, ali naši kaići jesu! - kazao je za "Slobodnu" Jure Naranča iz Kluba mladeži "Krilo", organizatora utrke na kojoj je ove godine sudjelovalo pedesetak kaića s dvočlanom posadom.
- Do posljednjeg trenutka razmišljali smo o otkazivanju utrke, ali ljudi se vamo rađaju na brodu i nema te bure koja Kriljane može zaustavit - nastavlja priču Naranča, pa zahvaljuje sponzorima utrke, koja se prošle godine u Jesenicama održala prvi put nakon 1956. godine.
- Bez pomoći naših brodara, Turističke zajednice Općine Dugi Rat, Općine Dugi Rat i načelnika, koji je pucnjem startao utrku, teško da bismo mogli obnoviti ovu lipu tradiciju - zaključuje Naranča.
Kako i priliči, nakon utrke u luci je održana i prava pučka veselica. Do večernjih sati ispeklo se desetak janjaca, sam Bog zna koliko srdela, a za više od 500 posjetitelja organizirana je i velika tombola s bogatim nagradama.
"Utrka kaića", buri u inat, pokazala se fantastičnom predsezonskom manifestacijom koja će, nema više sumnje, postati tradicionalna, a ako se pita članove Kluba mladeži "Krilo", samo je pitanje vremena kad će vesla u ruke uzeti prvi strani posjetitelji i utrci dati međunarodni karakter.
- Ma ka da je upitno da smo najbolji na svitu, ali, ajde, neka bude i službeno - za kraj će primjetno zadovoljni organizatori.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr