• hr
  • en
  • de
  • it

USS Stout u Lori

Teško da je splitsku ratnu luku od kako je izgrađena tamo dalekih 60-tih godina u doba hladnog rata posjetio moćniji ratni brod. Ni ultramoderne njemačke podmornice U-212, ni francuski ponos, stealth patrolni brod „L'Adroit", a ni američki brodovi koji su do sada dolazili u Loru, teško se mogu mjeriti s ovim gostom. „USS Stout" američke ratne mornarice koji se privezao na glavnom lukobranu luke, jedan je od nekoliko identičnih razarača Šeste flote mornarice SAD-a. Prošle jeseni patrolirao je ispred sirijske obale i bio spremna na akciju protiv diktatora Bašara Al-Asada. Samo dvije godine prije, ovaj brod prvi je raketama tomahawk slomio zube Gadafijeve protuzračne obrane u dubini libijskog teritorija.

Osim što je iskusan ratnik ovaj brod je poseban po tome što, zapravo, čini kralježnicu europskog raketnog štita. Ako su dalokometne rakete mišić i šaka ovog broda, što su mu onda oči? S moćnim radarskim sustavom Aegis ovaj brod daleko vidi. Čak 400 kilometara daleko od sebe vidi doslovce sve što nebom leti i zuji. Riječ je sustavu namjenjenom prvenstveno zaštiti matične flote od napada projektila i aviona. Testiranja su pokazala kako bi se s jednim brodom, poput „Stouta", na kojem je instaliran radarski sustav „Aegis", mogla braniti površina veličine gotova pa pola Europe(!). Naravno, to Amerikanci javno nikada neće reći, kao što nisu rekli ni nama dok smo bili na ovom brodu.
- Ovo je prvo naše pristajanje na kopno nakon 6 mjeseci plovidbe morem - kaže sa olakšanjem kapetan Bob Alpigini, zapovjednik broda.
- Split je s mora prekrasan i uvjeren sam da će se moja posada dobro odmoriti - kaže kapetan Alpigini.

Glavni navigator i prvi časnik palube Todd Kniffen odveo nas je u oblizak goleme ploveće grdosije. Vidjeli smo strojarnicu čistu poput apoteke i punu računala za nadozr rada srojeva. U menzi gužva. Meni u podne američki standardan-hamburger sa salatom i krompirićima. Mirisi američke spize nas baš i ne mame. Prisjetio se Kniffen i Libije, ali razgovor na tu temu tekao je bez puno detalja.
-U Libiji smo prvi bili u vojnoj kampanji „Odisejeva zora" i među prvima smo gađali male kopnene ciljeve - kaže kratko Kniffen, nastavljajući dalje o brodu:
- Ova klasa razarača predstavlja apsolutni vrhunac vojne brodogradnje i tehnologije ne računajući najnoviju nadolazeću klasu brodova američke mornarice „Zumwalt". Mjesecima možemo biti na moru. Golemi pogonski strojevi osim što nas pogone brzinom od 30 čvorova, daju nam struju i opskrbljuju vodom za tuširanje i pranje broda, odjeće, i svega ostaloga... - kaže časnik Kniffen. Na palubi susrećemo Shaunn Dennisa, časnika zaduženog za taktičke operacije u borbenom informacijskom centru broda u kojem pristup nismo imali.
- Čuo sam da vi Hrvati imate dobre pive i svakako ih namjeravama probati - kaže uz široki osmjeh.

Za razliku od fiksnih presretača na tlu, koji su bili glavni oslonac Bushevog raketnog plana za obranu Evrope, brodovi klase „Arleigh Burke" su mobilni i lako se presele u područje za koje se smatra da je izloženo najvećem riziku od napada. Američki mornarički zapovjednici s kojima smo pričali na „USS Stoutu" kažu da sada imaju samo jedan ili dva takva broda u istovremenoj patroli istočnim Sredozemljem. Jedan od njih je i „Stout". Zbog velike potrebe za brodovima tipa „Arleigh Burke" u drugim područjima svijeta gdje djeluju američke snage, Obamina administracija je odlučila udvostručiti njihov broj na 38 do 2017. godine. Neki od tih brodova, kako čujemo, već su stacionirani u europskim lukama. „USS Donald Cook", prvi koji je trajno stacioniran u Europi, u luci Rota na jugu Španjolske i poput „USS Stouta" ključna je komponenta europskog raketnog štita koji također uključuje baterije za presretanje u Poljskoj i Rumunjskoj, radar u Turskoj i zapovjedni centar u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, Njemačkoj.

Sljedećih dana koliko „USS Stout" bude u Lori, Split će, barem na kratko, biti srce proturaketnog kišobrana juga Europe i istočnog Mediterana. "USS Stout" posjeduje univerzalne vertikalne sisteme MK-41 za ispaljivanje raznih tipova raketa, prije svega rakete za gađanje zračnih ciljeva i rakete tipa tomhawk. Pretpostavka je da je polovina mjesta u kontejnerima rezervirana za ove tipove raketa, dakle oko 45 mjesta po jednom brodu. Druga polovina je rezervirana za tomahawk rakete, ili po američkoj terminologiji Tomahawk Land Attack Missile (TLAM). U lanserima MK-41 prisutan je i određen broj protubrodskih raketa harpoon, ali vrlo mali broj.

Podaci o brodu
- 290 članova posade
- 154 m dug
- 20 m širok
- u službi od 1994. godine

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr