• hr
  • en
  • de
  • it

Uspješno održana vježba ´Jadran 2011´

Tijekom prošle godine na Jadranu su spašene 944 osobe i oko 200 plovila, a najveći broj akcija događa se tijekom ljetnih mjeseci, kazao je kap. Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda i zapovjednik Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora nakon uspješno održane vježbe „Jadran 2011".
Vježba je održana u šibenskom akvatoriju na temu „Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru".
Nositelj vježbe je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjelovali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, Lučke kapetanije, tvrtka Cian iz Splita za zaštitu u slučaju onečišćenja mora i Obalna straža.
Sve akcije spašavanja na moru, istaknuo je Nikolić, koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa središtem u Rijeci.
Vježba je obuhvatila akciju progona nepoznatog plovila koje je nakon sudara s putničkim brodom pobjeglo s mjesta nesreće. Nakon sudara na putničkom brodu izbio je požar u strojarnici, nekoliko članova posade je ozlijeđeno, od kojih je jedan pao u more.
Lučka kapetanija Šibenik je nakon zaprimljenog poziv obavijestila MRCC, te su u akciju spašavanja upućeni plovilo pomorske policije, brodica kapetanije, vatrogasci, eko brodica, tegljač i helikopter Obalne straže RH iz Divulja.
Plovilo pomorske policije krenulo je u progon za odbjeglim plovilom, a helikopter je iz mora izvukao utopljenika, dok su ozlijeđeni članovi posade vozilom hitne pomoći prebačeni u najbližu bolnicu.
Zbog velike količine goriva na brodu i opasnosti istjecanja goriva, oko gorućeg broda stavljene su zaštitne brane, a nakon ugašenog požara putnički brod je uhvaćen u tegalj i odvezen u najbližu luku zakloništa.
Provedbom vježbe uspješno je prikazana sposobnost i spremnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela zaduženih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

Izvor: www.mmpi.hr