• hr
  • en
  • de
  • it

Uskršnja regata ponovno na Hvaru

XlX. Uskršnja regata održava se od 26. do 28.3.2015. na Hvaru, otoku s kojega je i krenula prije 19 godina!

Uskršnja regata plovi i ove godine. Ponovno u hvarskom akvatoriju, istom onom u kojem je održano i prvo izdanje ove danas najpoznatije jedriličarske regate u Hrvatskoj. Regata je međunarodnog karaktera, a status najdugovječnije potvrdit će svojim XlX izdanjem, koje se održava od 26. do 28. ožujka. Krovni organizator regate je PBZ Leasing, a sportski organizator Jedriličarski klub "ANA" iz Bakra, u nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Uskršnja regata vodi se prema definiranim Regatnim pravilima (RRS), a pravo sudjelovanja imaju sve jedrilice koje će biti podijeljene u skupine ovisno o broju prijava: Skupina A - jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH < 601,0 s/NM; Skupina B - jedrilice s ORC International svjedodžbom i GPH >= 601.1 s/NM; Razred OPEN; Skupina RACER te skupina NAUTA. Uvjet za podjelu razreda u skupine je minimalno 5 prijavljenih jedrilica po skupini, a za premjeravanje jedrilica primjenjivat će se međunarodni sustav premjeravanja IMS te ORC International.
Skupine će, kao i dosada, imati odvojene rezultate, a ukupni pobjednik bit će proglašen temeljem ukupnog poretka jedrilica prijavljenih prema sustavu ORC International.
Novost je da se Uskršnja regata, koja je jedna od regata ORC Kupa Hrvatske, od ove godine boduje istim koeficijentom kao i Prvenstvo Hrvatske, što je za organizatore veliko priznanje i poticaj.
Za sve natjecatelje organizatori su ponovno ukinuli startninu, a Grad Hvar osigurao je besplatan smještaj jedrilica u gradskoj luci Hvar, dok se privez jedrilica u marini ACI Palmižana plaća po komercijalnim uvjetima. U suradnji sa Sunčanim Hvarom osigurane su i povoljnije cijene smještaja za sve učesnike i goste regate.
On line prijave za sudjelovanje na XIX. Uskršnjoj regati primaju se do utorka, 24.03.2015., a registracija je u srijedu, 25.03.2015. od 17:00 do 22:00 h u hvarskom hotelu Palace, u kojem je smješten i glavni ured regate. Uvjet za sudjelovanje je osobna registracija vlasnika ili kormilara broda, uz predočenje valjane dokumentacije propisane pravilima regate.
Za sve skupine brodova predviđeno je ukupno 5 jedrenja, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održava se u Gradskoj lođi, u subotu, 28.03.2015. u 20:00 h.
Pokrovitelji i sponzori nagrada ponovno su se potrudili i pripremili vrijedne nagrade te Uskršnja regata tako ostaje regata s najvećim fondom nagrada, što joj i kod jedriličara osigurava poseban status.
Uskršnja regata svake godine označava početak jedriličarske, ali i turističke sezone u Hrvatskoj. Tako će nakon duge zimske stanke oživjeti i Hvar, a povratku regate na ovaj najsunčaniji domaći otok podjednako se vesele i Hvarani i hotelijeri. Povratak regate na mjesto odakle je startala prva Uskršnja regata davne 1997. godine, najbolji je uvod u jubilarno, 20. izdanje, koje će Uskršnja regata obilježiti sljedeće godine.


www.uskrsnja-regata.com