• hr
  • en
  • de
  • it

Uskrs lošiji od lanjskog, ali slijedi odličan svibanj

Prema anketi provedenoj među 38 domaćih turističkih tvrtki, travanj i lipanj bit će na lanjskoj razini, a svibanj bitno bolji nego lani, jer se u tom mjesecu očekuju dvoznamenkasti postoci porasta turističkog prometa
Od travnja do lipnja očekuju se pozitivni rezultati turističkog prometa, očekuje se dobra predsezona, procjenjuju u Ministarstvu turizma temeljem ankete koja je provedena među 38 najvećih turističkih tvrtki u svim primorskim županijama te u Gradu Zagrebu, a koje u svom sastavu imaju hotele, turistička naselja i kampove. Prema priopćenju Ministarstva turizma, u spomenutom razdoblju predsezone anketirane tvrtke predviđaju oko šest posto više dolazaka turista, koji bi trebali ostvariti oko 4,5 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Travanjski turistički promet trebao bi biti na prošlogodišnjoj razini, dok bi svibanj mogao biti bitno bolji od prošlogodišnjeg jer se u tom mjesecu očekuju dvoznamenkasti postoci porasta turističkog prometa. Prema trenutnim najavama, ovogodišnji lipanj je otprilike na prošlogodišnjoj razini, no budući da je proces rezervacija još uvijek u tijeku, te da je u tom mjesecu nekoliko praznika i blagdana, ima razloga za optimizam, procjenjuju u resornom ministarstvu. U priopćenju Ministarstva turizma napominje se kako se odmor u predsezoni najčešće ne planira puno unaprijed te da, u skladu s tržišnim trendovima, odluku o odlasku na odmor u tom razdoblju turisti najčešće donose u posljednjem trenutku, odnosno neposredno prije samog odlaska.
Uskrs će, međutim, unatoč optimističnim najavama domaćih agencija i po resornom ministarstvu bit lošiji od lansjkog. Ističe se naime kako rezultate turističkog prometa u razdoblju nadolazećih uskršnjih praznika nije moguće uspoređivati s prošlogodišnjima budući da je ove godine blagdan Uskrsa kalendarski puno ranije u odnosu na 2011. godinu. Prošle je godine Uskrs bio krajem travnja te su ga turisti nerijetko spajali s praznikom 1. svibnja te na taj način produžili svoj boravak u odredištu.
Više optimizma dobivamo usporedbom ovogodišnjeg Uskrsnog vikenda s istim vikendom 2009. godine, kada je taj blagdan bio u sličnom terminu kao ove godine jer se prema trenutnim najavama i uz povoljne vremenske uvjete, u tom slučaju mogu očekivati puno bolji rezultati. Anketom Ministarstva turizma nisu obuhvaćene procjene sustava turističkih zajednica, vezane uz dolazak domaćih turista u vlastite kuće za odmor (nekomercijalne objekte), smještene duž Jadrana. Sve navedeno bi, prema rezultatima anketa, trebalo utjecati na ostvarenje kvalitetne predsezone u našim turističkim mjestima.

Izvor: www.hic.hr