• hr
  • en
  • de
  • it

Ultra blamaža zbog nečistih zahoda

Većina naših sugrađana, pa čak i onih koji nemaju materijalne koristi od festivala "Ultra Europe", s velikim je negodovanjem dočekala izjavu ministra turizma Darka Lorencina koji je iz Berlina priprijetio Splitu da će ostati bez "Ultre" ako ne uloži više novca u tu manifestaciju. Osim što su se prepali zbog eventualnog gubitka domaćinstva festivala koji im predstavlja i gušt i korist, Splićane je revoltirala ministrova opaska koju su proglasili krajnje licemjernom. Naime, i oni sa slabijim pamćenjem lako će se sjetiti kako je lani na Danima hrvatskog turizma događajem godine proglašena rovinjska utrka "Red Bull", kojoj je dodijeljeno 1,5 milijuna državnih kuna, dok je "Ultri" pripala "sića" od 600.000 kuna.
Ne čudi stoga što je u četvrtak (jučer) Joe Bašić, čovjek koji je najveći svjetski festival elektroničke glazbe doveo pod Marjan, bio glavna medijska zvijezda diskusije na temu "Utjecaj glazbenih festivala na turizam". Svi sudionici skupa složili su se da bi bila neizmjerna šteta da Split, ali i Hrvatska, izgube manifestaciju koja je samo lani privukla 100.000 posjetitelja iz 125 zemalja, te okrenula 500 milijuna kuna.
- Grad će napraviti sve što je u njegovoj moći da "Ultra Europe" i idućih godina ostane u Splitu. Iako se nikada prije nismo suočili s takvim desantom turista na grad, sve je dobro funkcioniralo i Splićani su se pokazali kao dobri domaćini. Festival je važan za grad, ima nemjerljive marketinške učinke i nastojat ćemo ga zadržati - istaknuo je dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je jučer s Bašićem održao i sastanak u vezi s tom temom.
Naime, nije više tajna da bi taj festival, na kojemu se ovoga ljeta očekuje 150.000 posjetitelja iz 130 zemalja, rado imali i puno jača turistička odredišta, poput Barcelone i Rima, ali, istaknuo je Bašić, ima i Split svoje prednosti. A jedna od njih je što svojim izgledom i energijom jako podsjeća na Miami, kolijevku "Ultra music festivala".
- Prednost je i što je stadion na Poljudu na pet minuta hoda od centra grada, što se grad nalazi na idealnoj poziciji, kojom su oduševljeni i vlasnici licencije. Zadovoljni smo i suradnjom s gradonačelnikom Ivom Baldasarom koji je prepoznao važnost destinacije, ali i činjenicom da nam ni građani ni gradska uprava nisu stvarali problem oko buke i produženog radnog vremena. Međutim, mi smo kao organizatori još uvijek u minusu jer smo uložili ogroman novac i ulažemo ga još više, i sada smo došli do točke da moramo odlučiti kako dalje. Naša ulaganja u festival su ogromna, a nemamo ni jedan posto subvencija od strane lokalne zajednice i države - istaknuo je Joe Bašić.
Osim slabih i nikakvih financijskih potpora, organizatori festivala, kao i posjetitelji, imaju i primjedbe na stadion na Poljudu.
- U stadion treba uložiti, a pogotovo u sanitarne čvorove. Otišla je vrlo ružna slika u svijet baš zbog tih zahoda... U organizaciji se susrećemo s problemima kakvih nigdje drugdje ne bismo imali - kazao je Bašić.
Zanimljivom diskusijom suvereno je moderirala Danni Matijaca, koja je čak lani provela i istraživanje o izvanpansionskoj potrošnji "ultranauta".
- Predrasuda je da partijaneri koji dolaze na "Ultru" malo troše, da samo jedu pizzete i piju vodu. Dapače, oni dnevno potroše od 180 do 200 eura, a prosječno ostaju od pet do sedam dana - istaknula je Matijaca.
Bašić je istaknuo kako su posjetitelji festivala uglavnom mladi ljudi u dobi od 18 do 24 godine, koje je u pravilu najteže privući u neku destinaciju, ali kad jednom dođu, gotovo uvijek se vrate...

Banovina sponzorira ‘Porin' sa 125.000 kuna
Svaka je manifestacija dobrodošla u grad, a naročito kada se ona događa u "mrtvoj sezoni", kao što je početak ožujka. Stoga je domaćinstvo nad "Porinom" već sada donijelo pozitivne efekte.
- Hoteli su puni, lokali i restorani bolje rade, i taksisti imaju posla - istaknuo je Josip Čulić, član vijeća Turističke zajednice grada i voditelj hotela "Luxe".
Valja naglasiti i to kako je Grad prihvatio zamolbu Hrvatskog društva skladatelja, organizatora "Porina", te osigurao 125.000 kuna za sponzorstvo događanja koje će se održati u Spaladium Areni.


Brojke
150.000 partijanera iz 130 zemalja očekuje se u našem gradu tijekom srpnja
190 eura iznosi prosječna dnevna potrošnja svakog posjetitelja tijekom trajanja 'Ultre'
600.000 kuna izdvojilo je Ministarstvo turizma kao potporu glazbenoj manifestaciji

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr