• hr
  • en
  • de
  • it

Ulovljen crni norvežanin

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je danas kako je ovog ljeta naplaćena prva kazna vlasniku strane jedrilice uhvaćene u crnom charteru u iznosu od 120.000 kuna.

Riječ je o brodici "Viking" koja je plovila pod norveškom zastavom, a koju su 1. kolovoza, tijekom redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe, zaustavili djelatnici Lučke ispostave Primošten u blizini marine Kremik.
Brodicom je upravljao norveški državljanin, a na njoj su bili još tri člana posade, članovi njegove obitelji, supruga i dvoje maloljetne djece.
Obzirom da plovilo nije bilo u vlasništvu voditelja, zbog sumnje u obavljanje crnoga chartera prepraćeno je na vez u marinu Kremik, gdje je obavljen inspekcijski nadzor te je utvrđeno da je voditelju brodicu u najam od 31. srpnja do 11. kolovoza dao vlasnik norveški državljanin B. N. za iznos od 18.150 kuna.
Norveški vlasnik zaustavljene brodice nedugo nakon toga osobno se javio nadležnoj šibenskoj Kapetaniji te je nazočio prekršajnom postupku.
Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 180.000 kuna, no kako je iskoristio mogućnost plaćanja kazne u roku koji je određen prekršajnim nalogom odobrena mu je uplata dvije trećine, odnosno 120.000 kuna.

Izvor: www.index.hr