• hr
  • en
  • de
  • it

Uljanik plovidba preuzela tanker ´Istra´

Novi tanker pulskog brodara će, doznajemo, na trećemajskom vezu ostati još netko kratko vrijeme za vrijeme koje će se kompletirati njegova posada, a brod uključiti u komercijalne aktivnosti.

Nakon tri i pol mjeseca, priča oko tankera »Istra« je konačno zaključena. Riječki »3. maj« dobio je 34,5 milijuna dolara, a pulska »Uljanik plovidba« novi tanker od 52.000 tona nosivosti. To je šesti brod u njihovoj floti tankera i sve ih je, spomenimo, gradio riječki škver. Primopredaja je obavljena oko podneva, bez pompe i nazočnosti novinara. Novi tanker pulskog brodara će, doznajemo, na trećemajskom vezu ostati još netko kratko vrijeme za vrijeme koje će se kompletirati njegova posada, a brod uključiti u komercijalne aktivnosti.
Brod Istra namijenjen je prijevozu naftnih produkata i kemikalija, a izgrađen je sukladno strategiji obnove flote Uljanik plovidbe do 2015. godine. Na brodu će biti zaposleni isključivo hrvatski pomorci, a bit će uključen u komercijalne aktivnosti u idućih nekoliko dana, navodi se u priopćenju koje je Uljanik plovidba objavila na Zagrebačkoj burzi.
Isporukom »Istre« završena je priča oko takozvanih Sanaderovih brodova u »3. maju«. Podsjetimo, gradnja četiri tankera za domaće brodare, »Tankersku plovidbu« i Puljane, ugovorena je pod patronatom Vlade Ive Sanadera. Vlada je na prošlotjednoj sjednici dala državno jamstvo Uljanik plovidbi za kredit kod Privredne banke Zagreb. Državno je jamstvo dano na iznos od 27,6 milijuna američkih dolara, uvećano za kamatu, troškove i naknade kredita, a što je 80 posto od ukupnog kredita od 34,5 milijuna dolara. Jamstvo je dano nakon što ga je odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Izvor: www.novilist.hr