• hr
  • en
  • de
  • it

Uljanik bi gradio istraživačke platforme

Na tragu nedavnih izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je najavio raspisivanje međunarodnog natječaja za odabir tvrtki koje će obaviti istraživanja nafte i plina u Jadranu, snažno ćemo lobirati da upravo Pula postane jedno od središta za popratnu industriju u tim istraživanjima", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik pulskog HNS-a Alen Damijanić i dodao da na projektu koji bi Pulu pozicionirao u glavnog industrijskog lidera na Sjevernom Jadranu rade već duže vrijeme.
Damijanić je istaknuo da će međunarodni natječaj biti raspisan u travnju te da je ovo pravi trenutak da se paralelno razmišlja tko će graditi i održavati naftne platforme i brodove koji će ih opskrbljivati u narednih dvadeset godina. Tvrdi da su za taj posao ozbiljno zainteresirani u pulskom brodogradilištu Uljanik te je najavio i dolazak ministra gospodarstva koji bi o cijelom projektu uskoro trebao razgovarati s predstavnicima pulskog škvera.
- Istraživačka platforma košta između 40 i 60 milijuna eura, a kada bi se gradile, opremale i održavale u Uljaniku, Pula i njeni stanovnici imali bi značajnu korist. Postanemo li središte za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina, Uljanik bi definitivno oživio, a Pula bi ponovno postala jak industrijski grad kao što je i bila.
Najavljeno je postavljanje više istraživačkih platformi za koje se nadamo da će se graditi i opremati upravo kod nas, što također otvara mogućnost Uljaniku da svoje poslovanje usmjeri na proizvodnju istraživačkih platformi za što već ima i određene reference, kazao je Damijanić, koji smatra da takva vrsta industrije neće škoditi turizmu.
- Neka se platforme grade u Uljaniku, a golf igra na Muzilu. U tome ne vidim ništa sporno, kazao je Damijanić i pozvao sve političke opcije, ali i sindikate da podupru ovu inicijativu.
Po njegovim riječima u Puli se već grade brodovi i opremaju slične platforme, a smještanjem logistike na poluotok, smanjila bi se nezaposlenost, povećao priliv u gradski proračun, a lokalna industrija bi ponovno oživjela. Na upit tko će izgradnju platformi financirati i tko će amenovati gdje će se one na koncu i graditi, rekao je da će nakon odabira kompanija za istraživanje, inzistirati da jedan od partnera za popratnu industriju bude upravo Uljanik.
- Ako plin i naftu vadimo iz Jadrana, onda bi bilo u redu da to prati naša industrija i vjerujem da ministarstvo radi sve da tako i bude. Imate primjer u Americi, gdje po zakonu brod koji plovi između dvije američke luke, mora biti građen u Americi. Vjerujem da postoje modeli kako da se zaštiti naša industrija jer ako je plin s hrvatske strane Jadrana, siguran sam da Vlada može tražiti naše partnerstvo, zaključio je Damijanić.

Izvor: www.glasistre.hr