• hr
  • en
  • de
  • it

Ulaganja u šibensku luku

Uspješni poslovni rezultati šibenske "Luke" nastavljeni su i u 2011. godini, pa su je okončali pozitivnim rezultatom. Godina iza nas za "Luku" je bila turbulentna s obzirom na događanja oko smjena i postavljanja uprave poduzeća, koje se nalazi u 50-postotnom vlasništvu riječke "Transadrije" u stečaju.
Na čelo tvrtke u listopadu prošle godine ponovno se vratio Davor Škugor, koji zajedno s kolegama najavljuje nove razvojne programe u ovoj i sljedećih nekoliko godina. Za rezultate postignute u 2010. godini dobili su "Zlatnu kunu", plaketu županijske Gospodarske komore u kategoriji srednjih poduzeća koja zapošljavaju od 50 do 249 radnika.

Šibenska "Luka" danas zapošljava 190 radnika i važan je čimbenik gospodarskog razvoja grada i županije. Najveći dio poslova obavlja za "Petrokemiju" iz Kutine, a intenzivno radi na pridobivanju novih komitenata.
S obzirom na to da se, makar za sada, ne nazire kraj ekonomske krize koja ne zaobilazi ni lučku djelatnost, Uprava u 2012. godini najavljuje prvu i vrlo važnu investiciju za proširenje djelatnosti.

- Riječ je o kupnji lučke moderne i mobilne dizalice LHM 280, nosivosti 80 tona, koja ima šest puta veće kapacitete od sadašnjih dizalica. Njezina uporaba je višestruka pa će služiti za prekrcaj rasutog tereta, prekrcaj generalnog tereta i prekrcaj kontejnera.
Kupnjom dizalice, čija je vrijednost oko tri milijuna eura, dobit ćemo ne samo nove komitente, nego ćemo omogućiti bolju konkurentnost postojećima. Naime, njihova roba će se tri do četiri puta brže prekrcavati, kaže direktor Davor Škugor.

Financijsku konstrukciju zatvorit će dijelom vlastitim sredstvima, a u potrazi su za dodatnim najpovoljnijim izvorom financiranja. Nadalje, u planu je sanacija četiriju rezervoara koja su razorena još u Domovinskom ratu, a oni će služiti za prekrcavanje jestivih i rafiniranih ulja.

- U pitanju je vrlo kvalitetna roba i posao koji bi "Luci" donio novi zamah. Projektna dokumentacija za sanaciju rezervoara je u izradi, dok se za treći projekt, zatvoreni sustav prekrcaja robe u izvozu, čeka izdavanje lokacijske dozvole.
U ta dva razvojna projekta bit će uloženo nešto više od 100 milijuna kuna, a ukupna ulaganja, uključujući i investiciju za dizalicu, iznosit će oko 130 milijuna kuna. Vremena za čekanje nema, moramo raditi i razvijati se. Ne mogu u ovom trenutku reći kada će ova dva projekta biti realizirana, ali znam da će nova dizalica na našem doku biti još ove godine, kaže Škugor.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr