• hr
  • en
  • de
  • it

Ukidaju se neke trajektne linije?

Zbog ušteda u državnom proračunu Ministarstvo pomorstva najavilo je racionalizaciju javnog pomorskog prometa, što znači da u razdoblju nakon 1.listopada nekih trajektnih i brodskih linija više neće biti u plovidbenim redovima, piše radio Zadar.
U dopisu koji je Ministarstvo poslalo otočnim gradovima i općinama navodi se kako u ovogodišnjem proračunu nedostaje 42 milijuna kuna za održavanje nekoncesioniranih linija prema postojećem redu plovidbe. Žitelji zadarskog arhipelaga vrlo su zabrinuti najavama ukidanja linija, dio najavljuje i pravnu borbu za očuvanje svojih veza sa kopnom.
Postojeći prijedlog baca nas 20 godina unatrag, ogorčen je načelnik općine Preko Ante Jerolimov. Naime na najfrekventnijoj otočnoj trajektnoj liniji, onoj Zadar-Preko, najavljuje se ukidanje 3 plovidbe: u 8 i 30, 18 te u 23 sata.
"Ukidanje linije u 8 i 30 možda bi u cilju ušteda mogli prihvatiti, ali ove dvije druge nikako, posebice one u 23 sata za koju smo se godinama borili, izričit je Jerolimov. Tu nije riječ o uštedama nego o neracionalnom gospodarenju", smatra Jerolimov.
Ukoliko se ostvare najave Ministarstva, najviše bi oštećeni mogli biti Ižani i Ravljani. Sanjin Stanković, predsjednik Mjesnog odbora Mali Iž rekao nam je kako bi mogli ostati tek na jednoj brodskoj liniji dnevno. To bi znatno unazadilo život na Ižu jer je najava ukidanja večernje linije koja povezuje Zadar, Sali, Zaglav i Iž neprihvatljiva Ižanima.
"Ta linija mora ostati jer se uz školarce vozi i veliki broj Ižana, nekad ih je puno više nego dugootočana ", izjavio je Stanković. Sreća , riječ je još uvijek o prijedlogu ministarstva pomorstva , koji će kako nam kažu naši sugovornici, biti još dorađen.

Izvor: www.ezadar.hr