• hr
  • en
  • de
  • it

Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno

Od 21. -30 rujna ove godine u MURTERU održati će se po drugi put međunarodna razmjena mladih iz EU programa 'Mladi na djelu' pod nazivom "Ujedinjeni mladi - duboko i modro spašeno".
Četrdesetero mladih iz 8 zemalja Europe (Španjolska, Francuska, Italija, Rumunjska i Bugarska, Hrvatska, Srbija, Makedonija) zajedno će devet dana sudjelovati na razmjeni mladih istražujući važne činjenice zajedničkog europskog pitanja - zaštite morskog okoliša s posebnim naglaskom na NATURA 2000 vrste i staništa. Na razmjeni će razvijati osjećaj poštovanja prema onome što nam priroda daje te će raspravljati o aktivnostima koje se uklapaju u koncept održivog razvoja.
Razmjena će imati za cilj osvjestiti i mobilizirati mlade da se uhvate u koštac sa problemom ugroženih morskih vrsta te poticati razvoj 'zelenih' znanja i vještina među mladima i njihovo predanje održivom razvoju.

Tijekom ove razmjene koristiti će se razne metode neformalnog učenja poput teambuilding igara, simulacijskih vježbi, vježbi igranja uloga, natjecanja, prezentacija, otvorenih rasprava itd. Mladi će dizajnirati i veliki zidni grafit sa slikama ugroženih i zaštićenih morskih vrsta (Natura 2000) na javnoj površini u Murteru, pokazujući na taj način lokalnoj zajednici i posjetiteljima Murtera važnost očuvanja morskog okoliša.
Sudionici će također posjetiti zaštićeno morsko područje NP Kornati te NP Krka i razviti vlastite ideje o mogućim načinima zaštite. Predložene ideje bit će prezentirane upravi NP Kornati i drugim donositeljima odluka. Tijekom razmjene snimit će se i video materijal posvećen moru, koji će biti distribuiran svim partnerima u projektu i drugima zainteresiranima za temu.
Također mladi sudionici imat će priliku naučiti više o kulturama drugih zemalja, njihovim sličnostima i razlikama, te uspostaviti buduću suradnju.
Podsjećamo da je u listopadu prošle godine u Murteru po prvi put održana slična međunarodna razmjena mladih iz EU programa 'Mladi na djelu' pod nazivom"Spasimo vodu - Sapasimo našu budućnost" na kojoj je sudjelovalo 35-ero mladih iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Rumunjske i Hrvatske.

Kontakt osoba: Luka Ježina (091 403 3033.)