• hr
  • en
  • de
  • it

Ugostiteljima manji parafiskalni nameti

Ministri turizma i financija, Gari Cappelli i Zdravko Marić u ponedjeljak su još jednom komentirali prosvjede ugostitelja zbog najavljenog rasta PDV-a u tom sektoru te podsjetili na druge mjere iz predložene porezne reforme koje bi trebale kompenzirati učinak višeg PDV-a, a za slijedeću godinu najavili i aktivnosti na smanjenju parafiskalnih nameta.
Ministar turizma Gari Cappelli tako je istaknuo da u ugostiteljstvu i turizmu ima više od 200 parafiskalnih nameta koji su možda i veći namet od samog PDV-a, na kojem je sada najveća koncentracija.
Veći trošak zbog višeg PDV-a kompenzira se dijelom i iz drugih mjera iz predložene porezne reforme, ali i kroz tih više od 200 nameta "naći ćemo sigurno pogodne stvari kojima će se kompenzirati i riješiti pitanje samih ugostitelja, jer pitanje hotelijera smo riješili vrlo kvalitetno i dobro, pa ćemo naći i sigurno soluciju tijekom slijedeće godine zajedno s ministrom financija i svim drugim resorima", izjavio je Cappelli novinarima tijekom HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza.
Novinari su, naime, zatražili komentar ministara na još jedan u nizu, prosvjed koji danas najavljuju istarski ugostitelji zbog najavljenog podizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto.
Ministar financija Zdravko Marić na to je odgovorio da je Hrvatska demokratska zemlja te da svatko ima legitimno pravo iskazati svoje nezadovoljstvo. No, ističe Marić, i dalje treba govori o cjelovitosti ne samo porezne reforme, nego cjelovitosti ukupnog ekonomskog i šireg programa ove Vlade, a u kojem je "sektor turizma i ugostiteljstva sigurno prepoznat".
"Upravo taj sektor (...) je prepoznat kao izuzetno važan i na tom će polju biti i nastavak aktivnosti, prije svega u osiguravanju adekvatnih i kvalitetnih financijskih sredstava uz niže i niske troškove. S druge strane, tu je i ovaj element olakšavanja poslovanja iz šire perspektive, dakle ne samo fiskalnog i financijskog, nego i administrativnog rasterećenja, prije svega neporeznih davanja i parafiskalnih nameta", rekao je Marić. Uz to je ponovio kako su za sektor ugostiteljstva važni elementi cjelovitosti porezne reforme na strani njihove ponude u smislu snižavanja određenih ulaznih troškova, ali "još i više na strani potražnje".
"Ipak s ovom cjelovitom poreznom reformom i brojnim drugim aktivnostima koje će Vlada poduzeti sigurno se diže raspoloživi dohodak hrvatskih građana, investicijska i opća aktivnost hrvatskih poduzetnika koja će se u konačnici između ostalog također dijelom usmjeriti na sektor ugostiteljstva i turizma i njihove usluge i proizvode", zaključio je ministar financija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr