• hr
  • en
  • de
  • it

Ugostitelji i Vlada suglasni: niži PDV nije promašen potez

Vlada smatra da je smanjenje stope PDV-a u turizmu uspješan potez i odbija svaku kritiku da je državni proračun zbog toga oštećen. Tvrdnja da je država prosula 3 milijarde kuna zbog povlaštenog PDV-a za turizam poprilično je uzrujala ministra financija. Poručuje da pojedinci iskorištavaju medije kako bi poručili da u Vladi sjede nesposobni ljudi. A stopa PDV-a nije promašen potez, poručuje Slavko Linić. Kaže, to je dugoročna mjera koja je naš turizam učinila konkurentnim.
Za niži PDV u svom se mandatu borio i bivši ministar turizma Ivan Herak. Nažalost, kaže, sad kad je on smanjen - rezultati su izostali. Kako se to kolokvijalno kaže, taj vic je koštao oko pola milijarde kuna, toliko se prihoda slilo manje u proračun od prodaje pića i hrane. Međutim, cilj nije postignut, definitivno, jer većina ceha nije snizila cijene, rekao je Herak.
Ministar turizma Darko Lorencin ocijenio je kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto generalno dobar posao za Hrvatsku te dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma. Na pitanje kako gleda na rad poreznih inspektora i šteti li to ugledu turizma odgovorio je kako inspektori samo rade svoj posao. Kad je riječ o smještaju, dio oko zatvaranja je odgođen zato što turist koji je uredno platio ljetovanje nije kriv što njegov domaćin nije izvršio porezne obveze, rekao je ministar.
Lorencin je ponovio kako je snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam na 10 posto apsolutno dugoročna mjera koja pozitivno utječe na razvoj turizma na nekoliko osnova, a među važnijim je ta što je stopa približno izjednačena s drugim turističkim zemljama u okružju. Upitajte se kao investitor - ako je negdje proizvod za krajnjeg kupca 25 ili 10 posto viši - ići ćete negdje drugdje. A sada smo i to izravnali, rekao je Lorencin.
Ugostitelji pak poručuju - cilj je postignut. Naime, zahvaljujući nižem PDV-u nisu dizali cijene. A dizanje cijena bi, kažu, negativno utjecalo na turističku sezonu, koja je itekako važna. No, važno nam je i punjenje proračuna. S nestrpljenjem čekamo konačni podatak koliko su tomu u ovoj sezoni pridonijeli napokon konkurentni ugostitelji.

Izvor: www.monitor.hr