• hr
  • en
  • de
  • it

Ufolog: Najvjerojatnije su arheološki tragovi stariji od 20.000 godina

Ostaci ljudskih građevina nastalih prije više od 20.000 godina, uzletno-sletna pista za leteće tanjure posjetitelja iz svemira, tek jedno od neobjašnjivih čuda prirode ili nešto četvrto - to su 28 podmorskih krugova otkrivenih uz jugozapadne obale Dugog otoka te još nekoliko istih pronađenih kod Suska i Unija.
Kao i kod drugih važnih otkrića sve se dogodilo slučajno: stručnjaci splitske Udruge "Sunce" za potrebe Javne ustanove "Priroda" u Primorsko-goranskoj županiji obavljali su kartiranje morskih vrsta i staništa te pokraj Unija i Suska pa su na zračnim snimkama uočili izuzetno pravilne krugove na dubini od dvadesetak metara koji su se pravilno posložili u livadama morske trave posidonije. Iste takve krugove, u milimetar istog promjera od 50 metara i uvijek na udaljenosti jednog od drugog od 300 metara, otkrili su potom i uz obale Dugog otoka, na potezu od malog otočića Mežnja do najljepše jadranske pješčane uvale Saharun. I to njih točno dvadeset osam.
Biolog "Sunca" Mosor Prvan i njegovi kolege i zaronili su do krugova te utvrdili da se nisu pojavile greške na snimkama nego da su u travi podjednaki ogoljeni kružni tereni sa savršeno čistim rubovima. Nisu imali objašnjenja za tu pojavu. Svoje su otkriće prijavili Institutu za geofiziku u Zagrebu koji će vjerojatno istražiti podmorske krugove iako već sada tamo tvrde da ta pojava nema veze s istraživanjima nalazišta nafte u Jadranu.

Nije djelo krivolovaca
Ni na Dugom otoku nitko nikada nije primijetio logiku u ogoljenim pravilnim površinama u moru iako su ronioci lovili na tim područjima. Područje Mežnja i Saharuna bogato je ribom, to je poznata pošta lignjolovaca i svih drugih vrsta ribara, ali nikada nikome nije palo na pamet provjeravati koliko su ogoljeni dijelovi pravilni i još pravilnije posloženi. Teorija o nezakonitom ribolovu odnosno ribolovu minama otpada zbog identičnosti svakog kruga i njihove posloženosti, a iskreno iznenađeni načelnik općine Sali Zoran Morović odmah je otkrio svoju teoriju o krugovima:
- Ako su ih napravili svemirci, nisu pogriješili: Saharun i Mežanj najlipši su dio svita, znali su di tribaju doći...
Iako Morović, što se tiče onog dijela "najlipši dio svita", nije daleko od istine, ne znajući koga bismo upitali da nam nešto stručnije kaže oko ovog krajnje zanimljivog otkrića, obratili smo se prvom dostupnom ufologu s Googlea, Stjepanu Zvonariću iz Velike Gorice koji se ufologijom bavi kao krajnje ozbiljnim hobijem, ali isto tako i geologijom iako, sam kaže, nikad nije završio fakultet.
Zvonarić je godinama istraživao tajnu neobičnog Paškog trokuta, objavio je i knjigu o tome u kojoj tvrdi da je neobični triangl usitnjenog kamena nastao djelovanjem ne samo „običnog" svemirskog broda nego jedne nove, eksperimentalne varijante kad su se znanstvenici iz svemira malo zaigrali. On je osobno otkrio koji kilometar dalje na Pagu pravilni krug iste veličine poput ovih na Dugom otoku. Tvrdi da su ga proizveli leteći tanjuri (valjda neka konvencionalna okrugla, a ne trokutasta varijanta), ali je u objašnjenju podmorskih krugova u Jadranu krenuo vrlo zemaljski. Donekle.

Arheološki tragovi
- Najvjerojatnije je riječ o arheološkim tragovima starijim od 20.000 godina, možda i puno više, uglavnom iz vremena paleolitika što može govoriti o tome da je tadašnja civilizacija bila puno razvijenija nego što to mi danas mislimo - kaže Zvonarić.
- Tada je morska razina bila puno niža nego danas, što znači da je sadašnje podmorje bilo kopno. Moguće su dvije varijante: tadašnji ljudi su gradili nastambe takvog oblika po uzoru na ono što su vidjeli na nebu - donje strane svemirskih letjelica. Druga je varijanta da su krugovi bili sletne piste za svemirske letjelice. Ti krugovi po fotografijama i podsjećaju na to.
Sad kad ništa ne znamo o krugovima, sve verzije mogu igrati, ali nam objasnite zašto u krugovima ne raste trava?
- Može biti više objašnjenja. Ja sam za to da se provedu mjerenja na radioaktivnost i magnetizam pa će se otkriti što se tu događa. Osim toga, u na neki način okruženim područjima i morske struje drukčije djeluju pa je možda i tu objašnjenje. U svakom slučaju treba istraživati - završio je Zvonarić.
Zvonarić je, onako usput, pronašao sličnost ovih jadranskih krugova s onima u malim jezerima kod Murmanska i u Poljskoj koji su iste veličine poput ovih naših, za koje se tvrdi da su ih sagradili nacisti kao topovska postolja, a za koje ovaj Velikogoričanin tvrdi da su također djelo gostiju iz svemira.
Kako god bilo, jadranski krugovi u posidoniji tek će biti predmet šireg interesa i istraživanja premda je sad već jasno da su, budući da su pod morem, zanimljiviji i od slavnih krugova u žitu za koje se otkrilo da su naprosto - prijevara traktorom. Amerikanci su od tih krugova napravili pravi turistički biznis, pa ne bi bilo neobično da i ovi dugootočni i oni na sjeveru Jadrana postanu mamac za turiste. S našeg planeta i drugih planeta.

Greška u obradi snimke
Kako se Google koristi različitim izvorima satelitskih fotografija koje posebnim softwerskim algoritmima spaja u aplikaciji Google Earth, vjerujem da je riječ o grešci koja je multiplicirana. Na obrisima svakog kruga prepoznatljivo je dno, ali sa znatno smanjenim kontrastom, tako da mislim da ovdje nije riječ ni o kakvom neotkrivenom drevnom fenomenu već grešci uzrokovanoj atmosferskim anomalijama ili refleksu svjetlosti koji je spajanjem više fotografija pravilno multipliciran u misteriozne krugove. Uvjeren sam da u stvarnosti krugovi ne postoje...

Sjene kaveza za uzgoj tuna
Lijepo je maštati o ulozi neke nevidljive sile ili, znatno realnije, naših prapredaka u "krojenju" izgleda jadranskih obala prije posljednjeg ledenog doba, ali zbog čega za tajanstvene krugove u podmorju Dugog otoka ne bi bili "zaslužni" kavezi za uzgoj tuna?! Poznato je da tunogojilišta ostavljaju svoje neželjene tragove na morskom dnu, a budući da su kavezi u pravilu kružnog oblika i promjera sličnog dugootočkim, ni tu teoriju o neobičnoj pojavi ne treba apriori odbaciti. Bez obzira na činjenicu da se kavezi za uzgoj tuna baš i ne postavljaju na južnim stranama "vanjskih" otoka gdje jugo zna napraviti veliku štetu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr