• hr
  • en
  • de
  • it

Učenička linija i dalje brodi preko Pelješkog kanala

Nakon isteka trogodišnje koncesije, korčulanski brodar "Marmo Line" do srpnja 2012. nastavlja s održavanjem najstarije lokalne brodske pruge na Jadranu, kojom se na relaciji Viganj-Kućište-Korčula učenici s poluotoka Pelješca na nastavu na Korčulu prevoze od davne 1915. godine.
Dogovor o "prijelaznom rješenju" postignut je na sastanku izaslanstava općine Orebić i mjesnih odbora Viganj, Kućište i Lovište s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, koji je potvrdio kako će Županija sa 60 tisuća kuna subvencionirati prijevoz dvadesetak peljeških osnovaca i srednjoškolaca na Korčulu do kraja ove školske godine.

Novčanu potporu u pojedinačnom iznosu od 15 tisuća kuna za učeničku brodsku prugu osigurat će i Grad Korčula i Općina Orebić, pa korisnici i njihovi roditelji mogu odahnuti.
- Liniju smo očuvali do početka špice turističke sezone, a daljnji opstanak ovisi o rješenju mreže škola. Do kraja godine znat će se hoće li učenici nastaviti s nastavom na Korčuli ili će u školu ići isključivo u Orebić, iako je prevladavajuće mišljenje da sve treba ostati po starom - kazao nam je Marko Žuvela, suvlasnik tvrtke za putnički prijevoz "Marmo Line" iz Žrnova, koja tijekom školske godine redovito prevozi učenike preko Pelješkog kanala.

Cijenu brodske karte u iznosu od 12 kuna s uračunatim PDV-om subvencionira Ministarstvo pomorstva, podsjeća Žuvela i dodaje kako brodica isplovljava svakog radnog dana u 7.10 iz Vignja, s povratkom u 13.15 iz Korčule, uz dodatnu plovidbu ponedjeljkom i četvrtkom u 10 sati iz Korčule.
- I dalje ćemo ulagati napore za opstanak stogodišnje učeničko-putničke linije koja je itekako potrebna ne samo za prijevoz školaraca, nego i u turističke svrhe, jer tijekom sezone prevozi izletnike od Pelješca do Korčule - izjavio je načelnik općine Orebić Tomislav Jurjević.
"Marmo Lineu" je zadnjeg dana 2011. istekla koncesija za obavljanje pomorskog prometa na županijskoj liniji Viganj-Kućište-Korčula, pa je početkom 2012. godine privremeno obustavljena plovidba.
Pelješki osnovci koji nastavu polaze u matičnoj školi Petra Kanavelića u Korčuli, srednjoškolci i drugi korisnici nakratko su ostali bez brodskog prijevoza, pa je sa Županijom žurno dogovoreno "prijelazno rješenje" do srpnja 2012., kad se očekuje obnova koncesije.

Predmet sporenja
Najstarija jadranska brodska linija u proteklom desetljeću bila je čest predmet sporenja. Stanovnici su peticijom isposlovali da "stoljetna" linija preko Pelješkog kanala prijeđe pod okrilje Županije koja je preuzela obvezu raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije za prijevoz učenika iz zapadnog dijela općine Orebić na školovanje u Korčulu.
Mali brodar Marin Jurišić, žalio se bivšem premijeru Ivu Sanaderu zbog neredovitih isplata subvencija...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr